Mandarynkowy sernik z czekoladą na herbatnikowym spodzie. Poznaj ten prosty przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki: 200 g herbatników kakaowych, 60 g roztopionego masła, 1 łyżka gorzkiego kakao, 6 dużych jajek, 200 g miękkiego masła, szczypta soli, 1 kg (1000 g) twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, ziarenka z 1 laski wanilii, 105 ml śmietany 30%, 4 łyżki mąki ziemniaczanej; ponadto - 5-6 mandarynek, 1 łyżka cukru, 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Jak zrobić pyszny sernik z mandarynkami?
Przygotowanie - tortownicę o średnicy 20 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksujmy na proszek, dodajmy masło i kakao. Wymieszajmy. Wylepmy spód tortownicy. Odstawmy. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Białka oddzielmy od żółtek. Żółtka ubijmy z masłem i szczyptą soli na jasny, gęsty krem. Dodajmy twaróg, ziarenka wanilii i śmietankę. Zmiksujmy do połączenia składników. Wsypmy mąkę, wymieszajmy.
Białka ubijmy na sztywno. Dodajmy do masy serowej i delikatnie wymieszajmy łopatką. Masę przelejmy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Pieczmy około 59-63 minut. Studźmy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie mandarynki zetnijmy z góry i dołu, obierzmy ze skórki i zetnijmy białą błonkę. Potem wykrójmy cząstki owoców i przełóżmy na patelnię. Posypmy cukrem, wymieszajmy i smażmy 2 -3 minuty. Odstawmy do wystygnięcia. Natomiast gorzką czekoladę roztopmy w kąpieli wodnej. Na ostudzony sernik wyłóżmy podsmażone mandarynki, skropmy czekoladą.