Sernik kokosowy
Canva.com

Królewski sernik kokosowy. Prosty przepis na najlepszy deser

Tradycyjny sernik to ciasto przygotowywane na rozmaite przyjęcia, przyjacielskie lub rodzinne spotkania, a także weekendy spędzane w domu. Bez sernika nie mogą odbyć się również żadne święta - to jedno z najbardziej lubianych domowych ciast. Sernik można również przygotować w zupełnie inny sposób i z mniej popularnymi dodatkami. Taki właśnie jest sernik kokosowy, nazywany czasem również „królewskim” ponieważ kojarzy się z przepychem i bogactwem użytych składników.
Reklama
Składniki na pyszny sernik kokosowy Do jego przygotowania użyjemy wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej, a także aromatu o tym smaku.

Składniki na sernik kokosowy

  • Na ciasto będziemy potrzebować takich składników jak: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, łyżka smalcu, żółtko, trzy łyżki śmietany 18%, półtorej łyżki kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Na masę serową będą nam potrzebne: kilogram tłustego i zmielonego twarogu, 100 g masła, pięć jajek, jedna i jedna czwarta szklanki drobnego cukru, 250 ml śmietanki kokosowej, 100 g wiórków kokosowych, dwie łyżki mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej oraz łyżeczka aromatu kokosowego.

Jak zrobić pyszny sernik królewski?

  1. Zagniatamy ciasto i energicznie wyrabiamy.
  2. Możemy użyć w tym celu miksera lub robota kuchennego.
  3. Z gotowego ciasta formujemy kulkę i dzielimy na dwie części, które owijamy folią aluminiową. Spłaszczone wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Przygotowujemy formę o wymiarach 22x33 cm: smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do misy miksera wsypujemy cukier i dodajemy masło - całość ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Wówczas dodajemy twaróg (po łyżce), cały czas miksując aż wszystkie składniki się połączą. Wbijamy jajka i dalej miksujemy.
  4. Wlewamy śmietankę kokosową, wsypujemy wiórki kokosowe oraz mąki i dodajemy aromat kokosowy i całość ponownie miksujemy.
  5. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto - jedną część ścieramy przy użyciu tarki na blachę i wylewamy nań przygotowaną masę serową, po czym ścieramy drugą część.
  6. Pieczemy przez godzinę w piekarniku w temperaturze 160 stopni C. Studzimy, następnie schładzamy a później dekorujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama