Kresowy chłodnik z rybą. Jak ugotować pyszną zupę z halibutem w roli głównej?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chłodnik to potrawa kojarzona głównie ze wschodnią Europą, a u nas z dawnymi Kresami i podawana najczęściej tam. Chociaż chłodnik można przygotować z ulubionych owoców i wówczas jest nieco bardziej słodki, zdecydowanie lepiej rozpowszechniona jest jego warzywna wersja. W samej tylko kuchni rosyjskiej istnieją dziesiątki sposobów na przyrządzenie tego dania. Chłodnik z rybą to przepis na prosty, a przy tym sycący i bardzo zdrowy obiad.
W tradycyjnej kuchni Wschodu zupy rybne znajdują niemal powszechne zastosowanie - chętnie jedzone w okresie postu, ale też podczas ważnych świąt (u nas można wspomnieć tradycję jadania zupy rybnej w Wigilię Bożego Narodzenia) zarówno przez bogatych, jak i biedniejszych. Można tutaj wymienić rosyjską soljankę czy zupę rybną ucha.
Chłodnik z dodatkiem ryby to kolejny pomysł na użycie tego składnika w naszej kuchni - możemy wykorzystać na przykład kawałki ryby, które nam zostały (i wówczas niczego nie zmarnujemy) lub ten rodzaj ryby, który szczególnie lubimy. Dobrze sprawdzi się tutaj również łosoś.
Składniki na chłodnik z halibutem
Z tych składników otrzymamy od czterech do sześciu porcji chłodnika: 350 g szpinaku, 350 g szczawiu, dwa-trzy ogórki, 400 g halibuta, pięć szklanek wywaru z buraków, po łyżce posiekanego szczypiorku i koperku, dwie-trzy łyżki utartego chrzanu, cukier, sól i skórka z cytryny.
Przepis na pyszny chłodnik z rybą halibut
Przygotowanie chłodnika zaczynamy od umycia szpinaku i szczawiu oraz ugotowania ich w małej ilości wody. Ugotowane przecieramy przez sito. Dodajemy do nich sól, cukier i drobno posiekaną skórkę z cytryny. Całość zalewamy wywarem z buraków i rozprowadzamy. Ogórki siekamy, zaś rybę kroimy w małe kawałki. Do naszej zupy dodajemy ogórki, utarty chrzan, kawałki ryby oraz posiekany szczypiorek i koperek. Smacznego!