Chłodnik z pomidorów z dodatkiem kremu z awokado - orzeźwiająca zupa na upały
Canva.com

Chłodnik pomidorowy z kremem z awokado — orzeźwiająca zupa pełna koloru i aromatu

Chłodnik niejedno ma imię, ale zawsze idealnie sprawdza się w upalne dni. Polecamy świetny przepis na zimną zupę pomidorową z kremem z awokado, która pięknie wygląda i wspaniale smakuje!
Reklama

Chłodnik z pomidorów — nie tylko hiszpańskie gazpacho

Najbardziej znana zimna zupa z pomidorów to oczywiście gazpacho, którego ojczyzną jest Andaluzja. To prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Ale z pomidorów możemy zrobić także inny chłodnik, tym razem z dodatkiem kremu z awokado. Jak wiadomo, te dwa owoce świetnie do siebie pasują, a ich smaki idealnie się uzupełniają. Przygotowanie obydwu zup zabiera podobną ilość czasu i jest równie proste. Zupa pomidorowa na zimno, podana z kremem z awokado to nie tylko orzeźwiający posiłek. To danie prezentuje się naprawdę elegancko i możemy podać je w czasie przyjęcia pod gołym niebem lub proszonego obiadu. 

Chłodnik pomidorowy z kremem z awokado — składniki

Reklama

Zupa:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów

  • 1 cebula

  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny

  • sól i pieprz

Krem z awokado:

  • 1 awokado 

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ szklanki mleka

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól i cukier 

Dojrzałe pomidory i dojrzałe awokado - składniki na pyszny chłodnik
Canva.com

Jak zrobić chłodnik z pomidorów. Wykonanie krok po kroku

  1. Pomidory myjemy, nacinamy skórkę i na ok. 2 minuty zalewamy wrzątkiem — muszą być całkowicie przykryte wodą. Wyjmujemy gorące pomidory i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sitko.

  2. Cebulę obieramy i ucieramy na tarce lub blendujemy i dodajemy do przetartych pomidorów. 

  3. Składniki zupy dokładnie mieszamy, dolewamy oliwę, ocet winny lub sok z cytryny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać szczyptę cukru. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstawiamy do lodówki. Jeżeli krem jest bardzo gęsty, dolewamy trochę zimnej wody.

  4. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę i dokładnie rozcieramy.

  5. Awokado rozcinamy, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy miąższ

  6. Lekko skrapiamy go sokiem z cytryny i przekładamy do blendera. Dodajemy roztarty czosnek, resztę soku z cytryny oraz mleko i wszystko miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 

Chłodnik z pomidorów podajemy z porcją kremu z awokado. Miłośnicy ognistych smaków do kremu mogą dodać kilka płatków suszonego chili lub kawałek świeżej papryczki. Zupa będzie świetnie smakować z dodatkiem ziołowych grzanek, białego pieczywa lub pieczywa czosnkowego. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama