Chłodnik z buraczkami i rabarbarem - orzeźwiająca zupa na upały
Canva.com

Dodaj to warzywo do chłodnika! Będzie lekki i jeszcze bardziej orzeźwiający

Chłodnik to zupa, która jest idealna do podania w czasie upałów. Najpopularniejszy chłodnik w Polsce to ten litewski, przygotowywany z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Możemy jednak trochę urozmaicić ten przepis i do chłodnika dodać warzywo, które najlepsze jest właśnie w czerwcu. Dzięki temu tradycyjny chłodnik zyska nowy, świetny smak!
Reklama

Chłodnik z buraczkami — klasyk zup na zimno

Chłodnik z botwiny, czyli młodych buraczków z liśćmi to bardzo popularna polska zupa na zimno. Tradycyjnie do chłodnika, poza wspomnianymi gotowanymi buraczkami, dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, dymkę lub szczypiorek i koperek. Aby zakwasić zupę, do gotowania botwinki dodajemy sok z cytryny lub ocet winny. Jednak te składniki możemy zastąpić warzywem, które najczęściej używamy do wypieków i deserów. Jego dodatek sprawia, że chłodnik zyska nowe walory smakowe! Mowa tu o rabarbarze! Wystarczą dwie łodygi, a zupa będzie naprawdę przepyszna! Oto przepis na pyszny i bardzo orzeźwiający chłodnik! 

Łodygi rabarbaru i pęczki botwniki - składniki na chłodnik
Canva.com

Wytrawny chłodnik z rabarbarem i buraczkami — składniki

  • 1 pęczek młodych buraczków z liśćmi (botwinki)

  • 2 łodygi rabarbaru

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 1 pęczek cebulek dymek

  • ½ filiżanki posiekanego koperku

  • 1 duży kubek naturalnego jogurtu greckiego 

  • 4 jajka na twardo

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować chłodnik z rabarbarem i buraczkami?

  1. Łodygi rabarbaru oczyszczamy z włókien i kroimy na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Zagotowujemy ok. 400 ml wody, lekko ją solimy, wrzucamy pokrojony rabarbar i gotujemy ok. 15 minut.  

  2. Botwinkę płuczemy, drobno kroimy razem z liśćmi i łodygami, zalewamy bulionem warzywnym i również gotujemy ok. 15 minut.

  3. Ugotowany rabarbar (razem z wywarem) łączymy z bulionem warzywnym z botwinką. Zostawiamy do ostygnięcia. 

  4. Do zimnej zupy dodajemy jogurt grecki oraz posiekaną dymkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodnik doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dla zrównoważenia smaku możemy dodać odrobinę cukru.

  5. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.

Chłodnik z rabarbarem, podobnie jak tradycyjny chłodnik litewski, podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo z dodatkiem białego pieczywa. Świetne będą także grzanki czosnkowe. Polecamy też inne przepisy na chłodniki:

Reklama
Źródło: Magazyn Kuchnia
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama