Kurczak w cieście francuskim - przepis na tani obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oczywiście ten, kogo interesują wyłącznie tanie obiady przepisy, może teraz zarzucić, że przecież kurczak jest aktualnie dość drogi, bo nawet w zwykłych supermarketach potrafi kosztować ponad dwadzieścia pięć złotych za kilogram (mowa tu o filetach z kurczaka), jednakże wciąż da się go znaleźć na różnych promocjach, a wtedy wystarczy zaopatrzyć się w jego większą ilość i np. zamrozić tą część, której nie będzie się od razu używać. Mięso może być tańsze na wyprzedaży nawet o połowę, a wciąż utrzymuje dobrą jakość. Wciąż zdarza się tak, że przy pomocy różnych promocji da się upolować świeży filet z kurczaka za kwotę dosłownie szesnastu złotych za kilogram.
Co zrobić, aby kurczak nie był suchy?
Tylko co z tym mięsem potem zrobić? Jako że kurczak naturalnie jest dość suchy i ewidentnie brakuje mu soczystości, doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju serami. Zwłaszcza z mozzarellą! To właśnie tym serem należy nadziać rozkrojoną pierś kurczaka, uzupełniając ją jeszcze dodatkowo świeżymi liśćmi szpinaku oraz niewielką ilością suszonych pomidorów. Jeżeli ma to być kurczak w cieście francuskim, mięso musi trafić do ciasta francuskiego. W takiej formie należy je zapiekać, aż będzie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz - gotowe danie można podać solo albo z jakąś sałatką lub ryżem.
Kreatywność w kuchni zawsze popłaca.
Tanie przepisy obiadowe nie muszą się opierać jedynie na najtańszej wieprzowinie, suchym ryżu czy zwykłym makaronie. Saszetki z ciasta francuskiego wypełnione aromatycznymi dodatkami są na tyle ciekawym posiłkiem, że można je podać absolutnie każdemu i to bez obaw o to, że komukolwiek nie podpasują.