Pikantna zupa z pieczonego pasternaku
Canva.com

Pikantna zupa z pieczonego pasternaku. Spróbuj!

Pikantna zupa z pieczonego pasternaku to pomysł na rozgrzewający obiad, który doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe dni. Jest łatwa w przygotowaniu i zaskakuje intensywnym aromatem. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 650g pasternaku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • Pół łyżeczki płatków chili
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, kurkumę i ostrą paprykę.
  2. Pasternak obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w ósemki, a pomidory w ćwiartki. Czosnek obierz.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż na niej wszystkie warzywa i skrop je oliwą z przyprawami.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz w nim warzywa przez 30 minut.
  5. Upieczone warzywa przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
  6. Przelej krem do garnka, dodaj bulion warzywny i zagotuj zupę.
  7. Dopraw krem solą i pieprzem. Serwuj na gorąco, a każdą porcję udekoruj łyżką jogurtu naturalnego.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama