Canva.com
Pikantna zupa z pieczonego pasternaku. Spróbuj!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pikantna zupa z pieczonego pasternaku to pomysł na rozgrzewający obiad, który doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe dni. Jest łatwa w przygotowaniu i zaskakuje intensywnym aromatem. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki:
- 650g pasternaku
 - 1l bulionu warzywnego
 - 2 pomidory
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 - Pół łyżeczki mielonej kurkumy
 - Pół łyżeczki płatków chili
 - Pół łyżeczki ostrej papryki
 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
 - Sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, kurkumę i ostrą paprykę.
 - Pasternak obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w ósemki, a pomidory w ćwiartki. Czosnek obierz.
 - Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż na niej wszystkie warzywa i skrop je oliwą z przyprawami.
 - Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz w nim warzywa przez 30 minut.
 - Upieczone warzywa przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
 - Przelej krem do garnka, dodaj bulion warzywny i zagotuj zupę.
 - Dopraw krem solą i pieprzem. Serwuj na gorąco, a każdą porcję udekoruj łyżką jogurtu naturalnego.
 
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl



