Canva

Kurczak w nowej odsłonie. Zawiń go w delikatne ciasto francuskie. Voila!

Ciasto francuskie bywa wypełniane najróżniejszymi farszami - zarówno tymi słonymi, jak i słodkimi. Jeżeli chce się przygotować z niego coś konkretniejszego i bardziej sycącego, warto wypróbować przepis na kurczaka w cieście francuskim, który oczaruje wszystkich swoją chrupką złocistą skórką oraz soczystym farszem, w którym wystąpi przysmażona na złoto cebulka, mięciutkie mięso i dodatkowo rozpuszczający się ser.

Jak zrobić pysznego kurczaka w cieście francuskim?

Wykonanie dania należy rozpocząć od przygotowania mięsnego farszu. Dwie duże piersi kurczaka oczyścić z żyłek i ewentualnych tłustych części, następnie naciąć wzdłuż i przyprawić albo gotową mieszanką do kurczaka, albo mieszanką wykonaną samodzielnie z czosnku granulowanego, słodkiej mielonej papryki, ostrej mielonej papryki, soli, pieprzu, oregano i odrobiny tymianku. Jedną cebulę wraz z dwoma ząbkami czosnku pokroić bardzo drobno i przysmażyć na patelni na złocisty kolor na niewielkiej ilości masła lub oliwy z oliwek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski i na tej samej patelni usmażyć ok. 200 gramów pokrojonych w plasterki pieczarek, które pod sam koniec należy przyprawić solą i pieprzem, aby wypuścić z nich wodę. Pieczarki dodać do cebuli i czosnku, wszystko wymieszać i gotowym farszem nadziewać pierś z kurczaka. Mięso posypać obficie startym żółtym serem.

Jak upiec pierś z kurczaka w cieście?

Skoro ma to być kurczak w cieście francuskim, właśnie teraz gotowe piersi z kurczak należy owinąć ciastem francuskim, tworząc dla nich swego rodzaju otoczkę, która będzie zawierać wszystko to, co najważniejsze i najsmaczniejsze. Sakiewki powinny trafić na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Aby stały się jeszcze bardziej apetyczne i zacznie smaczniejsze, wyłożone na papier warto wysmarować obficie zwykłym rozbełtanym jajkiem i przysypać odrobiną suszonej bazylii lub oregano albo nawet płatkami chili, jeżeli lubi się ostrzejsze smaki. Pierś z kurczaka w cieście francuskim należy piec przez ok. pół godziny. Po tym czasie sakiewki powinny być rumiane i gotowe do jedzenia.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł