Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Kutia - pamiętasz, którą czynność musisz powtórzyć 3 razy? Tak robiły nasze babcie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy na Twoim wigilijnym stole znajduje się kutia? Przepis staropolski na tę potrawę jest po prostu najlepszy. Niektóre dania są najlepsze w swojej tradycyjnej wersji. Nic nie trzeba zmieniać, żeby smakowały doskonale
Kutia — przepis staropolski nie jest trudny
To o czym koniecznie musisz pamiętać, to zmielenie maku 3 razy. Dzięki temu uda się Cię uzyskać idealną konsystencję!
Sam przepis na nie zawiera w sobie nic trudnego, jednak pamiętaj, że pszenica powinna moczyć się całą noc.
Składniki na kutię staropolską
- 0,25 kg pszenicy
- 0,25 kg maku
- niecała szklanka miodu
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych fig
- woda
Canva
Kutia — przepis staropolski krok po kroku
- Pszenicę namocz w wodzie na całą noc.
- Mak sparz, a potem zmiel 3 razy.
- Bakalie sparz i posiekaj.
- Rozpuść miód w wodzie.
- Zalej pszenice zimną wodą i gotuj.
- Kiedy pszenica będzie miękka, wyłącz ogień pod garnkiem.
- Wymieszaj ugotowane ziarna z miodem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi, morelami i suszonymi figami.
- Gotową kutię wstaw na jakiś czas do lodówki.
Jak modyfikować przepis na kutię?
Możesz dodać do dania startą, gorzką czekoladę. Co prawda nie jest to do końca staropolska wersja, jednak takie połączenie może być ciekawe.
Interesującą opcją jest dekorowanie tego dania mandarynkami.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!