Canva.com

Lekka lasagne na obiad. Zamień mięso mielone na soczystego buraka

Jeśli masz ochotę na ciekawy obiad we włoskim stylu, to polecamy lasagne z nadzieniem z buraka. To ciekawa alternatywa dla standardowego mięsa mielonego.

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g buraków z łodygą i liśćmi,
  • sól, garść liści bazylii,
  • 505 ml mleka 3,2%,
  • 53 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 255 g sera morskiego w kawałku,
  • 12 płatów makaronu lasagne,
  • 55 g startego parmezanu.

Jak zrobić buraczaną lasagne?

Canva.com

Przygotowanie - z buraków odkrójmy łodygi z liśćmi, bulwy wyszorujmy. Podgotujmy pół godziny we wrzącej wodzie, wystudźmy, pokrójmy w plasterki, posólmy. Liście buraka oddzielmy od łodyg, dokładnie umyjmy, osuszmy. Odłóżmy kilka listków do dekoracji, resztę zamieszajmy z bazylią. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Mleko podgrzejmy. 1/4 masła rozpuśćmy w rondelku, dodajmy mąkę pszenną, zamieszajmy. Wlejmy mleko, zagotujmy, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dodajmy sól, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Ser morski zetrzyjmy na tarce, 1 garść odłóżmy, pozostały połączmy z sosem. Płaty makaronu osobno namoczmy w ciepłej wodzie około pół minuty.

W naczyniu żaroodpornym ułóżmy warstwy lasagne: płaty makaronu, ser, liście buraka i bazylii, plastry buraka i sos. Czynność powtórzmy do wykorzystania składników. Wierzch posypmy pozostałym serem i polejmy resztą masła, roztopioną w rondelku. Pieczmy około 51-61 minut. Przed podaniem danie posypmy jeszcze parmezanem i pozostałymi liśćmi buraka.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł