Canva.com

Likopen i jego moc – co warto wiedzieć?

Likopen to silny przeciwutleniacz, który świetnie sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu jest jednym z ważniejszych składników diety mającej chronić przed takimi nowotworami, jak rak prostaty czy rak szyjki macicy. Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie produkty spożywcze są jego najlepszym źródłem?

Likopen w pigułce

Czym tak właściwie jest likopen? Barwnikiem z rodziny karotenoidów, którym czerwone warzywa zawdzięczają swój kolor. Ponieważ jest on skutecznym pogromcą wolnych rodników, sprawdza się w diecie osób pragnących rozprawić się ze stresem oksydacyjnym – głównym sprawcą późniejszych problemów z nowotworami. Likopen pomaga zadbać o serce i układ krążenia, sprawdza się też doskonale w walce ze złym cholesterolem. Likopen ma też dobry wpływ na stan skóry. Kto włączy do diety warzywa i owoce będące jego źródłem, ten dłużej będzie cieszyć się młodym wyglądem. Produkty zawierające likopen zapewniają skórze dobrą ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Najlepsze źródła likopenu

Likopen pojawia się w wielu warzywach i owocach, dzięki którym codzienne menu staje się ciekawsze. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, szczególnie te suszone. Dobrym źródłem tego przeciwutleniacza są też takie warzywa, jak czerwona papryka, można go też znaleźć w wielu owocach, m.in. w arbuzach oraz w owocach dzikiej róży.

Aby móc w pełni korzystać z mocy tego przeciwutleniacza, warto sięgać po dania poddane obróbce cieplnej (likopen uwalnia się pod wpływem ciepła). Aby ludzki organizm mógł możliwie jak najlepiej przyswoić tę substancję, warto pamiętać o dodaniu tłuszczu (np. o dodaniu do dania z suszonymi pomidorami odrobiny oliwy z oliwek).

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł