Liście pandanu — nowy hit gastronomiczny. Czy są zdrowe? Jak możemy je wykorzystać w kuchni?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym są liście pandanu?
Jest to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie wykorzystywana w Malezji i Indonezji. Jego liście pomagają odstraszać owady, leczyć oparzenia słoneczne i redukować stres. Ponadto liście pandanu wykorzystywane są również w kosmetyce, np. w produkcji farb do włosów.
Zastosowanie pandanu w kuchni.
W kuchni jest idealnym składnikiem uzupełniającym wiele przepisów. Ma niepowtarzalny słodki, waniliowy smak i aromat, a głęboko zielone liście stanowią estetyczną dekorację potraw. Wszechstronna i praktyczna, roślina ta jest przydatna w gulaszach, ciastach, herbatach ziołowych i lodach. Jednak liść pandanu nigdy nie jest spożywany sam, a jedynie używany do aromatyzowania i przyprawiania. W Azji pandan używany jest do zawijania w jego liście mięsa i ryb. Jeśli byliście na przykład w Tajlandii, to bardzo prawdopodobne, że zaserwowano Wam danie w ten sposób.
Korzyści zdrowotne.
Oprócz zastosowania w kuchni, liście pandanu mają również ciekawe korzyści zdrowotne.
- Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
- Pomaga zmniejszyć bóle i skurcze mięśni. Łagodzi również ból spowodowany reumatyzmem.
- Zapobiega łupieżowi i odżywia włosy.
- Pomaga się zrelaksować i lepiej spać, a także pomaga w stresie i niepokoju, na co można go przyjmować w postaci herbaty z odrobiną miodu.
- Uspokajające działanie pandanu jest również dobre na bóle głowy.
- Dobrze sprawdza się w zapobieganiu zaparciom.
- Ekstrakt z pandanu może być również stosowany jako środek odtruwający, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.
Jak jest sprzedawany pandan?
Pandan jest zwykle sprzedawany w formie ekstraktu, ale można też kupić świeże lub mrożone liście pandanu. Inną opcją jest zakup gotowej pasty pandanowej, idealnej do przygotowania deserów takich jak naleśniki czy ciasta. Łatwo go znaleźć w sklepach, które w swoich katalogach zamieszczają azjatycką żywność.