Canva

Lody domowe — najprostszy przepis

Ciepło, coraz cieplej. Przyda się ochłoda. Jaka? Najlepsze będą lody domowe! Czy wiesz, jak je zrobić? Jeśli jeszcze nigdy nie szykowałaś tego mrożonego przysmaku, nie musisz się martwić. To naprawdę proste. Zachwyć wszystkich tym przepysznym deserem. To prawdziwe niebo w gębie! A więc zbierz potrzebne składniki i do dzieła!

Lody domowe — na to trzeba zwrócić uwagę

Kiedy lody zaczną się mrozić, po pewnym czasie trzeba je wyjąć i zmiksować, to sprawi, że będą miały aksamitną konsystencję. Domowe lody mogą być zrobione ze śmietany, ale i z owoców. Przepyszne są na przykład bananowe i truskawkowe.

Canva

Lody domowe — potrzebne składniki

Do najprostszego przepisu na lody potrzebne są tylko 3 składniki. Jakie?

  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka
  • 6,5 łyżek cukru

Część zwykłego cukru można zastąpić cukrem waniliowym albo wanilinowym.

Lody domowe — jak je zrobić krok po kroku?

Chyba nie ma nic prostszego! Połowę śmietanki należy wlać do garnuszka i wymieszać z cukrem. Następnie trzeba podgrzewać słodką masę tak długo, aż cały cukier się rozpuści.

Lekko przestudzony płyn trzeba wymieszać z mlekiem i resztą śmietanki. Kolejny krok to zmiksowanie i schłodzenie wszystkiego. Kiedy masa przestanie być ciepła, można schować ją do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie powinno się wyjąć gęstniejące lody i zmiksować. Potem powinno się je schować do mrożenia na mniej więcej 4 godziny. I gotowe, można jeść!

Co się stanie, jeśli lody będą leżeć dłużej w zamrażalniku? Po 6 godzinach lody staną się twarde i trzeba będzie poczekać, zanim będzie można je podać.

Lody domowe — jak je podawać?

Jak się chce! Można je udekorować owocami, orzechami czy tartą czekoladą. Do posypania lodowego przysmaku sprawdzą się też wiórki kokosowe, czy kolorowe posypki.

Canva

Domowe lody owocowe — jak je zrobić?

Poniżej znajdują się przepisy na owocowe lody. Są równie pyszne, jak te śmietankowe.

Lody bananowe

Potrzebne będą 2 dojrzałe banany, 2 łyżki śmietanki i 1 łyżka masła orzechowego. Banany należy pokroić na plasterki i położyć na papierze do pieczenia (a drugim przykryć) w zamrażalniku. Kiedy się zmrożą, trzeba je zmiksować ze śmietanką i masłem orzechowym. Gotowe! Można od razu podawać!

Lody truskawkowe

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4,5 łyżki cukru
  • 1 opakowanie serka mascarpone

Truskawki trzeba umyć, pozbawić szypułek, pokroić i podgrzewać w rondelku z polową cukru, aż zamienią się w słodką masę. Truskawki z cukrem należy schłodzić.

Serek połączyć ze śmietanką i resztą cukru, włożyć do lodówki, po jakimś czasie zmiksować.

Białą masę połączyć z truskawkową, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas lody należy wyjmować i mieszać, po czym znowu wsadzać do mrożenia.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł