Lubisz owoce leśne? To fantastyczne źródło błonnika pokarmowego!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Co warto wiedzieć o błonniku pokarmowym?
Błonnik pokarmowy to rodzaj węglowodanów, których organizm ludzki nie może rozbić, więc przechodzi przez przewód pokarmowy w dużej mierze niezmieniony. Występuje w owocach, warzywach, pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. Błonnik pokarmowy pomaga w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, reguluje wypróżnienia i pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka.
Dawkowanie błonnika
Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie i można go znaleźć w owocach i warzywach. Nierozpuszczalny błonnik nie może rozpuszczać się w wodzie, ale występuje w pełnych ziarnach, owocach i warzywach. Zalecana ilość błonnika, którą powinni spożywać dorośli, wynosi 25-35 gramów dziennie. Dzieci w wieku 1-3 lat powinny mieć spożycie błonnika między 11-18 gramów dziennie.
Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie, tworząc żel, który ułatwia trawienie. Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy jest zbyt duży, aby rozpuścić się w wodzie, dzięki czemu przechodzi przez układ trawienny bez trawienia.
W jakich produktach znajdziemy błonnik pokarmowy?
- orzechy
- skórki owoców i warzyw
- maliny
- zielony groszek
- kalafior
- kapusta pekińska
- seler
- jabłka
- gruszki
- morele
- owoce leśne