canva.com

Majonez bazyliowy – domowy, aromatyczny dodatek do wielu dań

Kochasz majonez? A co powiesz na jakąś nową, majonezową wariację smakową? Na przykład na majonez bazyliowy? Jeśli jeszcze nigdy nie miałaś okazji go spróbować, to musisz to koniecznie nadrobić. Mamy dla Ciebie przepis na domowy majonez z dodatkiem bazylii, który sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek czy gotowanego jajka, ale również do wszelkiego rodzaju sałatek. Chcesz go zrobić? Czytaj dalej.

Majonez bazyliowy – składniki

Jeśli nie jesteś zbyt cierpliwa, możesz wykorzystać do tego przepisu gotowy majonez, ale naszym zdaniem taki domowy nie ma sobie równych. Poza tym przynajmniej dokładnie Wiesz, z czego się składa. A co będzie Ci potrzebne, żeby go przygotować?

  • 800 ml rzepakowego oleju
  • 4 łyżki ulubionej musztardy
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Duży pęk bazylii
canva.com

Majonez bazyliowy – jak zrobić?

Na początek dokładnie wyparzamy nasze jajka. Robimy to pod bieżącą wodą i szorujemy je szorstką stroną gąbeczki.

Same żółtka wlewamy do misy miksera i dodajemy do nich nasz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Przez małą chwilę miksujemy, po czym dodajemy ulubioną musztardę, sól i pieprz do smaku oraz dosłownie szczyptę cukru. Łączymy składniki przez kilka sekund.

No i teraz najważniejsze. Olej! Dolewamy go cały czas miksując, aż powstanie nam dość gęsta masa.

Odkładamy 300 ml domowego majonezu, a resztę wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.

Teraz pora zabrać się za bazylię, którą należy dokładnie umyć, a następnie poodrywać listki od łodyżek.

Bazylię i 300 ml majonezu wkładamy do misy blendera i blendujemy tak długo, aż wszystko się połączy, a masa stanie się gładka. Tak przygotowany majonez bazyliowy również zamykamy w słoiczku. Może stać w lodówce przez tydzień.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł