Majonez bazyliowy – domowy, aromatyczny dodatek do wielu dań
Do przeczytania w ok. 2 min.
Majonez bazyliowy – składniki
Jeśli nie jesteś zbyt cierpliwa, możesz wykorzystać do tego przepisu gotowy majonez, ale naszym zdaniem taki domowy nie ma sobie równych. Poza tym przynajmniej dokładnie Wiesz, z czego się składa. A co będzie Ci potrzebne, żeby go przygotować?
- 800 ml rzepakowego oleju
- 4 łyżki ulubionej musztardy
- 4 żółtka
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- Duży pęk bazylii
Majonez bazyliowy – jak zrobić?
Na początek dokładnie wyparzamy nasze jajka. Robimy to pod bieżącą wodą i szorujemy je szorstką stroną gąbeczki.
Same żółtka wlewamy do misy miksera i dodajemy do nich nasz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Przez małą chwilę miksujemy, po czym dodajemy ulubioną musztardę, sól i pieprz do smaku oraz dosłownie szczyptę cukru. Łączymy składniki przez kilka sekund.
No i teraz najważniejsze. Olej! Dolewamy go cały czas miksując, aż powstanie nam dość gęsta masa.
Odkładamy 300 ml domowego majonezu, a resztę wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.
Teraz pora zabrać się za bazylię, którą należy dokładnie umyć, a następnie poodrywać listki od łodyżek.
Bazylię i 300 ml majonezu wkładamy do misy blendera i blendujemy tak długo, aż wszystko się połączy, a masa stanie się gładka. Tak przygotowany majonez bazyliowy również zamykamy w słoiczku. Może stać w lodówce przez tydzień.