sernik bazyliowy na białym talerzyku
canva.com

Sernik bazyliowy – to ciasto zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości

Jeśli spodziewasz się wymagających kulinarnie gości, którzy dodatkowo kochają słodkie dodatki do kawy, to sernik bazyliowy z pewnością sprosta ich oczekiwaniom. Jest kremowy, rozpływający się w ustach, na delikatnym, herbatnikowym spodzie. Ma wyczuwalną nutkę bazylii, ale przecież o to właśnie chodzi. No.. jednym słowem – to przepyszne ciasto, które po prostu musisz poznać. A jak je zrobić?
Reklama

Sernik bazyliowy – składniki

Sernik bazyliowy brzmi dumnie. A co za tym idzie – kojarzy się z trudnym do przygotowania deserem. Ale wcale taki nie jest. A jakich składników potrzebujemy do zrobienia naszego sernika?

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 opakowania mascarpone (po 500g)
  • 400 g herbatników
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek prawdziwego masła
  • 12 średnich jajek
  • 4 budynie waniliowe
  • 1,5 szklaki cukru
  • 3 bazylie z doniczki (jeśli bardzo lubisz ten smak, mogą być i 4)
listki bazylii
canva.com

Sernik bazyliowy – przygotowanie

Należy zadbać o to, aby składniki do przygotowania naszego serniczka miały temperaturę pokojową. To zagwarantuje nam, że sernik naprawdę się uda.

Jeśli chcesz zrobić sernik na tortownicy, to lepiej podziel wszystkie składniki na pół. Nasze wyliczenia są na ciasto na sporą blaszkę.

Wykładamy naszą blachę papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do miseczki i dokładnie je kruszymy za pomocą ręcznego blendera.

Masło rozpuszczamy w mikrofalówce i wlewamy do naszych ciastek, po czym łączymy składniki. Teraz wykładamy nimi blaszkę, dobrze dociskając i umieszczamy w lodówce, aby spód dobrze się schłodził.

Reklama

Z krzaczków bazylii obrywamy listki i wkładamy je do kielicha blendera. Dodajemy śmietankę i wszystko dokładnie blendujemy.

Twaróg łączymy z mascarpone, cukrem i budyniami. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy naszą masę bazyliowo śmietanową – w momencie, kiedy jest naprawdę gładka. Na koniec dodajemy jajka i łączymy składniki.

Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i podpiekamy przez kwadrans w 180 stopniach. Po tym czasie obniżamy temperaturę piekarnika do 120 stopni, a sernik musi piec się jeszcze przez godzinę. Po 60 minutach wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy, aby ciasto tam ostygło.

Sernik najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego!

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama