Canva.com

Makaron z kurkami w aksamitnym sosie - obiad idealny na każdą okazję

Dziś dzielimy się z wami szybkim pomysłem na obiad z makaronem i ulubionymi grzybami leśnymi, czyli kurkami. To jest po prostu pyszne!

Kurkowy zawrót głowy

Canva.com

Kurki to delikatne grzyby, które z łatwością możemy znaleźć i zebrać w lesie. Często prawie przez cały wakacyjny sezon także są dostępne w supermarketach.

Ale nie ma nic lepszego niż udane grzybobranie zakończone wspólnym gotowaniem. Dziś przygotujemy makaron z kurkami w aksamitnie delikatnym sosie, który pobudzi wasze kubki smakowe. To jest wyborne danie na każdą okazję.

Do przygotowania makaronu z kurkami potrzebujemy:

  • 400 g kurek
  • 200 g makaronu
  • 50 g świeżo tartego parmezanu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii lub włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Pyszne danie makaronowe

Canva.com

To danie wykonamy w zaledwie kilkanaście minut. To dobra propozycja, gdy odwiedzą nas także niespodziewani goście, a w lodówce mamy niewiele składników.

Na początku gotujemy makaron - świderki, rurki dokładnie tak jak będzie zapisane etykietce opakowania. Grzyby leśne, czyli wyborne kurki myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na połówki lub ćwiartki.

Następnie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek. W tym momencie możemy dodać także grzyby kurki i tymianek. Całość smażymy prez 2-3 minuty kilkukrotnie mieszając.

Na patelnię wlewamy śmietankę i zagotowujemy całość. Na koniec doprawiamy nasz aksamitny sos sola i pieprzem. Nasz makaron idealnie będzie smakował z orzeszkami, pietruszką i szczypiorkiem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł