Kwiecień — sezon na forsycję. Zrób marmoladę z tych złotych kwiatów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kiedy kwitnie forsycja? Oczywiście wczesną wiosną!
Kwitnące forsycje na przełomie marca i kwietnia to znak, że możemy żegnać zimę i szykować się na przyjście wiosny. Te popularne krzewy pod koniec marca obsypują się chmurą złotych kwiatów i sprawiają, że jeszcze szare parki i zieleńce nabierają nowego wyglądu. Kwiaty forsycji są drobne, intensywnie żółte, o delikatnie słodkim zapachu.
Jakie właściwości zdrowotne ma forsycja? Kwiaty są bogatym źródłem rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i ma właściwości antyoksydacyjne oraz witaminę C. Zawierają także kwercetynę o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwalergicznych.
Jak łatwo się domyślić kwiaty forsycji mają zastosowanie w kosmetologii, ale także w kuchni, bo są po prostu pyszne.
Czy można jeść kwiaty forsycji?
Kwiaty forsycji możemy jeść na kilka sposobów. Są pyszne na surowo. Ich gorzkawy smak świetnie podkręci wiosenne sałatki, a złoty kolor doda energii porannym kanapkom z twarożkiem. Forsycję możemy podawać także na ciepło, jako słodki deser. Najlepiej usmażyć je w cieście naleśnikowym lub w tempurze podobnie jak kwiaty czarnego bzu. Żółte kwiatki są także cennym składnikiem leczniczych win i nalewek. Poza tymi wszystkimi smakołykami z forsycji możemy też usmażyć wykwintną marmoladę!
Przepis na marmoladę z forsycji
Do przygotowania marmolady potrzebujemy dokładnie oczyszczone z gałązek i wypłukane kwiaty forsycji. Warto użyć kwiatów, które rosły z dala od ruchliwych dróg.
Składniki na marmoladę z forsycji
4 szklanki kwiatów forsycji
4 cytryny
250 g cukru
1 łyżeczka pektyny
Przygotowanie marmolady
Wyszorowane cytryny obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki, usuwamy pestki i wrzucamy do rondla, w którym będziemy smażyć marmoladę.
Dosypujemy oczyszczoną forsycję i smażymy ok. 15 do 20 minut.
Dosypujemy cukier i pektynę. Marmoladę smażymy ok. 30 minut. Musimy ją czasami mieszać, żeby nie przywarła do dna.
Marmolada jest gotowa, gdy stanie się szklista i gęsta. Zdejmujemy ją z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciepłą, ale nie gorącą blendujemy na gładką masę lub przecieramy przez sito.
Jeszcze raz zagotowujemy i wrzącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Z takim przysmakiem możemy przygotować wielkanocny mazurek wegański. Marmoladę wystarczy rozsmarować na kruchym spodzie i polać lukrem lub czekoladą.