Canva.com

Kwiecień — sezon na forsycję. Zrób marmoladę z tych złotych kwiatów

Forsycja to krzew, którego złote kwiaty zwiastują nam nadejście wiosny. Gałązki kwitnącej forsycji możemy wstawić do wazonu, wykorzystać jako wielkanocną dekorację, ale z tych żółtych kwiatów możemy przygotować także coś słodkiego! Oto przepis na wykwintną marmoladę z kwiatów forsycji.

Kiedy kwitnie forsycja? Oczywiście wczesną wiosną!

Kwitnące forsycje na przełomie marca i kwietnia to znak, że możemy żegnać zimę i szykować się na przyjście wiosny. Te popularne krzewy pod koniec marca obsypują się chmurą złotych kwiatów i sprawiają, że jeszcze szare parki i zieleńce nabierają nowego wyglądu. Kwiaty forsycji są drobne, intensywnie żółte, o delikatnie słodkim zapachu. 

Jakie właściwości zdrowotne ma forsycja? Kwiaty są bogatym źródłem rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i ma właściwości antyoksydacyjne oraz witaminę C. Zawierają także kwercetynę o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwalergicznych. 

Jak łatwo się domyślić kwiaty forsycji mają zastosowanie w kosmetologii, ale także w kuchni, bo są po prostu pyszne.  

Canva.com

Czy można jeść kwiaty forsycji?

Kwiaty forsycji możemy jeść na kilka sposobów. Są pyszne na surowo. Ich gorzkawy smak świetnie podkręci wiosenne sałatki, a złoty kolor doda energii porannym kanapkom z twarożkiem. Forsycję możemy podawać także na ciepło, jako słodki deser. Najlepiej usmażyć je w cieście naleśnikowym lub w tempurze  podobnie jak kwiaty czarnego bzu. Żółte kwiatki są także cennym składnikiem leczniczych win i nalewek. Poza tymi wszystkimi smakołykami z forsycji możemy też usmażyć wykwintną marmoladę! 

Przepis na marmoladę z forsycji

Do przygotowania marmolady potrzebujemy dokładnie oczyszczone z gałązek i wypłukane kwiaty forsycji. Warto użyć kwiatów, które rosły z dala od ruchliwych dróg. 

Składniki na marmoladę z forsycji

  • 4 szklanki kwiatów forsycji

  • 4 cytryny

  • 250 g cukru

  • 1 łyżeczka pektyny

Canva.com

Przygotowanie marmolady

  1. Wyszorowane cytryny obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki, usuwamy pestki i wrzucamy do rondla, w którym będziemy smażyć marmoladę.

  2. Dosypujemy oczyszczoną forsycję i smażymy ok. 15 do 20 minut.

  3. Dosypujemy cukier i pektynę. Marmoladę smażymy ok. 30 minut. Musimy ją czasami mieszać, żeby nie przywarła do dna. 

  4. Marmolada jest gotowa, gdy stanie się szklista i gęsta. Zdejmujemy ją z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

  5. Ciepłą, ale nie gorącą blendujemy na gładką masę lub przecieramy przez sito.

  6. Jeszcze raz zagotowujemy i wrzącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Z takim przysmakiem możemy przygotować wielkanocny mazurek wegański. Marmoladę wystarczy rozsmarować na kruchym spodzie i polać lukrem lub czekoladą.

Źródło: Patrycji Machałek "Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe"
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł