canva.com

Masło z orzechów brazylijskich – domowy przepis krok po kroku

Masło z orzechów brazylijskich przygotowane w domowych warunkach to ciekawa alternatywa do spożycia orzechów w nieco inny sposób niż ich zjedzenie w formie przekąski. Oczywiście gotowe masło orzechowe możesz kupić w każdym sklepie z żywnością, ale warto zrobić je samodzielnie. Zdradzamy szybki i przede wszystkim łatwy przepis na masło z orzechów brazylijskich. Zobacz również, do czego możesz je wykorzystać!

Masło z orzechów brazylijskich – przepis tradycyjny

Jednym z najpopularniejszych pomysłów, do których możesz wykorzystać orzechy brazylijskie jest orzechowe masło. Niezwykle zdrowe za sprawą cennych właściwości orzechów z Brazylii, a co najważniejsze z uwagi na w miarę neutralny smak może mieć szerokie zastosowanie w kuchni.

Przepis jest godny uwagi, ponieważ możesz go modyfikować według własnych upodobań smakowych lub potrzeb (dodając miodu, sezamu, innych orzechów lub wiórek kokosowych). My jednak skupimy się na wersji bazowej, do której przygotowania będziesz potrzebować:

  • 250 g orzechów brazylijskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka miodu naturalnego (opcjonalnie)

Jak zrobić masło z orzechów krok po kroku

Po wizycie w sklepie i skompletowaniu składników czas przejść do najważniejszego, czyli procesu przygotowania masła.

  1. Zacznij od namoczenia orzechów w ciepłej wodzie – zalej i pozostaw na kilka godzin. Możesz je wcześniej uprażyć jeśli chcesz nadać masłu odrobinę wyjątkowego posmaku
  2. Namoczone orzechy wrzuć do blendera, dodaj resztę składników i miksuj do uzyskania gładkiej pasty o jednolitej konsystencji. W tym kroku idealnie sprawdzi się także tradycyjny kamienny moździerz
canva.com

Masło z orzechów brazylijskich – zastosowanie

Podobnie jak masło z orzechów nerkowca, masło z orzechów brazylijskich stanowi idealne uzupełnienie słodkich deserów na zimno lub wypieków.

Tak przygotowana pasta orzechowa sprawdzi się również jako dodatek do kremowych zup lud dań kuchni wschodniej określanych jako curry z dodatkiem kurczaka, krewetek lub popularnego tofu.

Jak przechowywać masło z orzechów brazylijskich

Domowe masło orzechowe możesz przechowywać zarówno w kuchennej szafce, jak i w lodówce. Pamiętaj jednak o tym, że tłuszcz w niskiej temperaturze przybiera formę stałą, więc warto wyjąć je z lodówki kilkadziesiąt minut przed planowanym użyciem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł