Masz ochotę na sushi w ciąży? Sprawdź, czy możesz je jeść
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy w ciąży można jeść sushi?
W wielu publikacjach dla przyszłych mam możesz przeczytać, że zabronione jest w tym czasie spożywanie tatara oraz sushi. Warto jednak wiedzieć, że lekarze i dietetycy potwierdzają, że w ciąży nie powinniśmy jeść sushi z surowych ryb. Odpowiednie jednak będą sushi wegetariańskie oraz wegańskie. W ciąży należy unikać nawet bardzo małych ilości łososia, krewetek oraz tuńczyka. Zazwyczaj są one składnikiem sushi.
Jakie sushi można jeść w ciąży?
W ciąży możemy jednak spełnić swoje zachcianki w wersji wegetariańskiej. Rolki sushi, które będą dla nas odpowiednie to, np.:
- sushi z ogórkiem,
- sushi z awokado,
- sushi z serkiem philadelphia,
- sushi z rzepą oshinko,
- sushi z jajkiem,
- sushi z grzybami shitake.
Warto wiedzieć, że sushi nie musi być tylko i wyłącznie z surową rybą. Bezpiecznie będzie, jeśli zjemy w małej ilości sushi z grillowaną lub pieczoną rybą. Dobrym wyborem będzie grillowany łosoś, łosoś wędzony na gorąco, paluszki krabowe oraz grillowany tuńczyk.
Dobrym rozwiązaniem będzie także sushi w tempurze. Bardzo dobre będzie sushi z krewetkami w tempurze, sushi z dorszem oraz całe rolki w tempurze. Unikajmy w ciąży wasabi, przetworzonych paluszków krabowych, a także dużej ilości sosu sojowego.