marynowany imbir w białej misce obok korzeni imbiru leżących na bawełnianej ścierce
canva.com

Imbir marynowany – zobacz jakie to proste!

Imbir marynowany to nieodłączny dodatek najpopularniejszej japońskiej potrawy, czyli sushi. Ryżowe rolki zawinięte w cienkie arkusze papieru z alg nori (jadalnych wodorostów) komponują się z nim idealnie, lecz to nie jego jedyne zastosowanie. Zobacz jak zrobić marynowany imbir, który warto trzymać w swojej spiżarni, by w najmniej oczekiwanym momencie cieszyć się jego wyjątkowym smakiem!
Reklama

Przepis na marynowany imbir

Imbir znany jest ze swoich cennych właściwości zdrowotnych oraz szerokiego zastosowania. Jednym z najpopularniejszych sposobów na korzenie imbiru jest ich marynowanie, czego doskonałym potwierdzeniem są sklepowe półki uginające się od tego produktu zamkniętego w niewielkich słoiczkach.

Marynowany imbir możesz również przygotować samodzielnie, co oprócz gwarantowanej satysfakcji dostarczy Ci także stuprocentowej pewności jeśli chodzi o jakość zamkniętą w słoikach.

Lista składników:
  • 250 g korzenia imbiru (postaraj się, aby były jak najświeższe)
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (możesz go zastąpić zwykłym białym cukrem)
  • 4 łyżki wody
  • 1-2 szczypty soli

Cenna wskazówka! Jeśli chcesz, aby Twój marynowany imbir przypominał ten charakterystyczny, czerwony znany ze sklepów, to dodaj do słoika plasterek czerwonego buraka.

Reklama
czerwony marynowany imbir w plasterkach
canva.com

Imbir marynowany – przygotowanie krok po kroku

Samo przygotowanie konserwowego imbiru nie należy do czynności zbytnio wymagających i czasochłonnych (nie licząc czasu marynowania). Jeśli więc masz już wszystkie składniki, to czas zabrać się do pracy!

Zacznij od wyparzenia 2-3 małych słoiczków, których będziesz marynować imbir, a następnie:

  1. Korzenie imbiru dokładnie obierz ze skóry i pokrój w cienkie paski przy pomocy tarki z oczkiem na talarki lub używając klasycznej obieraczki do ziemniaków
  2. Pokrojony imbir odstaw na kilkanaście minut do czasu aż wypuści zawartą w nim wodę
  3. Do rondelka wolej ocet, dodaj wodę z cukrem i zagotuj
  4. Plasterki imbiru odsącz od soku i rozłóż do przygotowanych wcześniej słoiczków, a następnie zlej przygotowanym octowym wywarem
  5. Na koniec zadbaj o szczelne zakręcenie słoików i odstaw do góry dnem na ok. 10 dni

Imbir marynowany – do czego można go wykorzystać

Jak już wiesz zamarynowane plasterki imbiru doskonale komponują się z kultową japońską potrawą – sushi. Oprócz tego możesz go wykorzystać w przygotowaniu dietetycznych sałatek na bazie rukoli, roszponki, czy miksu zielonych sałat.

Banalnym oraz ciekawym kulinarnie pomysłem jest również położenie go na kanapkę zamiast ogórka konserwowego.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama