Canva.com

Ten wspaniały miodownik zastąpi świąteczny tort! Miód, krem z kaszy manny i jeden specjalny dodatek!

Miodownik to tradycyjne ciasto, które często pojawia się na świątecznym stole. Nasz przepis na miodownik zawiera pyszny dodatek, który sprawi, że ten świąteczny smakołyk będzie jeszcze lepszy! Goście będą zachwyceni!

Składniki na miodownik z kremem z kaszy manny i śliwkami kalifornijskimi

Ciasto miodowe

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki cukru

  • 3 jajka

  • ½ kostki masła

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru na karmel

  • szczypta soli

Canva.com

Krem z kaszy manny

  • 700 ml mleka

  • ½ szklanki cukru

  • 10 łyżek kaszy manny

  • 1 kostka miękkiego masła lub margaryny

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

  • 10 miękkich śliwek kalifornijskich (posiekanych)

Jak upiec miodownik z kremem z kaszy manny?

  1. Robimy karmel. 2 łyżki cukru wsypujemy na małą suchą patelnię i podgrzewamy, aż się rozpuści. Podgrzewamy, aż płyn stanie się brązowy i rozprowadzamy go niewielką ilością wody. 

  2. Roztopione masło wlewamy do miski

  3. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, płynny miód i przygotowany karmel. Wszystko miksujemy. 

  4. Ciasto dzielimy na 5 lub 6 części. Każdą część wałkujemy i układamy na blasze lub w tortownicy.

  5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Każdy blat pieczemy ok. 15 minut. Blaty zostawiamy do wystygnięcia.

  6. Robimy krem z kaszą manną. Do szklanki mleka wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszaną kaszę manną i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając. Masę zostawiamy do wystudzenia.

  7. Miękkie masło miksujemy na puch i stopniowo dodajemy wystudzoną kaszę mannę. Na koniec do kremu dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie

  8. Kremem z kaszą manną przekładamy blaty miodownika i układamy z nich tort.

Miodownik ze śliwkami kalifornijskimi

Dodatek śliwek kalifornijskich podkreśli wyjątkowy smak tego miodownika — cząstki owoców będą miłą niespodzianką, zanurzoną w delikatnym kremie z kaszy manny. To wykwintne ciasto możemy z powodzeniem podać jako bożonarodzeniowy tort.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł