Piernik na piwie
Canva.com

Pyszny piernik na piwie. To ciasto musisz mieć na świątecznym stole!

Świąteczny piernik nie musi być nudny. Wypróbuj nasz przepis na korzenne ciasto na piwie. To łatwe w przygotowaniu ciasto rozkocha Wasze kubki smakowe!
Reklama

Do przygotowania tego piernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 152 g masła,
  • 352 g cukru trzcinowego,
  • 6 jajek,
  • 750 g mąki pszennej,
  • 1 pełna szklanka ciemnego piwa,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 352 g miodu,
  • 5 garści bakalii,
  • sól.

Przygotowanie piernika na piwie krok po kroku

Piernik na piwie
Canva.com

Na początek masło utrzyjmy na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Miksując, wbijajmy po jednym żółtku, a potem porcjami dodawajmy mąkę przesianą razem z sodą i przyprawą do piernika na zmianę z piwem oraz rozpuszczonym i wystudzonym wcześniej miodem. W międzyczasie także posiekajmy drobno bakalie (morele, śliwki, rodzynki sułtańskie, migdały, żurawinę i orzechy włoskie).

Reklama

Dodajmy do ciasta, wymieszajmy. Białka ubijmy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączmy z masą na piernik. Następnie ciasto rozłóżmy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 74-77 minut. Gotowy piernik ozdóbmy jeszcze polewą lub lukrem.

Porada - należy wiedzieć, że tradycyjnie piernik ten jest pieczony na piwie słodowym. Z powodzeniem możemy te piwo zastąpić, ciemnym, ale lepiej nie używajmy bardzo gorzkiego portera. Lepszym rozwiązaniem będzie słodka wersja piwa dla kobiet.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama