Pyszny piernik na piwie. To ciasto musisz mieć na świątecznym stole!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego piernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- 152 g masła,
- 352 g cukru trzcinowego,
- 6 jajek,
- 750 g mąki pszennej,
- 1 pełna szklanka ciemnego piwa,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 352 g miodu,
- 5 garści bakalii,
- sól.
Przygotowanie piernika na piwie krok po kroku
Na początek masło utrzyjmy na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Miksując, wbijajmy po jednym żółtku, a potem porcjami dodawajmy mąkę przesianą razem z sodą i przyprawą do piernika na zmianę z piwem oraz rozpuszczonym i wystudzonym wcześniej miodem. W międzyczasie także posiekajmy drobno bakalie (morele, śliwki, rodzynki sułtańskie, migdały, żurawinę i orzechy włoskie).
Dodajmy do ciasta, wymieszajmy. Białka ubijmy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączmy z masą na piernik. Następnie ciasto rozłóżmy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 74-77 minut. Gotowy piernik ozdóbmy jeszcze polewą lub lukrem.
Porada - należy wiedzieć, że tradycyjnie piernik ten jest pieczony na piwie słodowym. Z powodzeniem możemy te piwo zastąpić, ciemnym, ale lepiej nie używajmy bardzo gorzkiego portera. Lepszym rozwiązaniem będzie słodka wersja piwa dla kobiet.