Canva.com

Nachos z sosem serowym domowej roboty. Smakują tak jak w kinie!

Nachos to wyjątkowa, meksykańska przekąska. Wielu z nas najczęściej wybiera je zamiast popcornu w kinie. Dziś zrobimy domowe nachos z pysznym, lekko słonym sosem serowym. Wybierzcie film i czas na seans filmowy!

Jak zrobić domowe nachosy?

Canva.com

Do przygotowania pysznej przekąski potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy przez sitko z drobnymi oczkami. Wsypujemy je do miski i dodajemy olej oraz wodę. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy na 30 minut.

Ciasto po tym czasie rozwałkowujemy i kroimy na 3-4 cm paski, a potem na trójkąty. Nachos układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąski pieczemy przez 10 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Pyszny sos serowy - krok po kroku

Canva.com

Nachos możemy podawać z guacamole - sosem z awokado, czosnku i soku z limonki. Przekąski będą także dobrze smakować z pomidorową salsą lub majonezem. Nasze serce skradł jednak sos serowy, który często możemy spotkać w kinie.

Potrzebujemy:

  • 250 g sera Cheddar
  • pół szklanki mleka - 125 ml
  • 1/5 szklanki śmietanki 30 % - 50 ml
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mleko łączymy ze śmietanką. Podgrzewamy te dwa składniki i dodajemy ser. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Po 2-3 minutach dodajemy skrobię, słodką papryką i gałkę muszkatołową.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł