Słodki dżem z poziomek - smak lata w słoiczku na zimę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszny przepis na dżem poziomkowy
Jeśli w tym roku wasze krzaczki poziomek obrodziły w pyszne, czerwone i drobne owoce, to warto spróbować tego wyjątkowego przepisu. Dżem z poziomek zamknięty w słoiczku będzie doskonały zimą na słodkie kanapki, do naleśników, czy słodkich deserów.
Do przygotowania pysznego przetworu z poziomek potrzebujemy:
- 1 kg poziomek
- 1 kg cukru
- gałązkę rozmarynu
Jak przygotować pyszny dżem krok po kroku?
Na początku musimy dokładnie umyć i przebrać owoce. Warto wysypać je na sitko i kilka razy przepłukać pod chłodną wodą. Uważajmy jednak, bo te drobne owoce są bardzo delikatne i nagły strumień wody może je pognieść.
Przygotowujemy szklanką miskę. Do środka wsypujemy pyszne poziomki na przemian z warstwami cukru. Owoce odstawiamy na 8-10 godzin, aby puściły aromatyczny sok. Po tym czasie przesypujemy poziomki do rondelka i smażymy przez 5 minut. Owoce odstawiamy na bok i studzimy.
Smażenie i studzenie powinniśmy powtórzyć minimum 4 razy. Dzięki tej czynności owoce dobrze wchłoną cukier. Przygotowujemy wyparzone lub wygrzane w piekarniku słoiki. Przekładamy do nich gorące przetwory, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.