Dżem poziomkowy
Canva.com

Słodki dżem z poziomek - smak lata w słoiczku na zimę

Poziomki można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są pyszne jak składnik koktajlu z owoców leśnych, a także jako dodatek do ciast. Dziś przygotujemy aromatyczny, wakacyjny dżem poziomkowy, który zachwyci wasze kubki smakowe zimą, gdy brakuje świeżych owoców.
Reklama

Pyszny przepis na dżem poziomkowy

Dżem poziomkowy
Canva.com

Jeśli w tym roku wasze krzaczki poziomek obrodziły w pyszne, czerwone i drobne owoce, to warto spróbować tego wyjątkowego przepisu. Dżem z poziomek zamknięty w słoiczku będzie doskonały zimą na słodkie kanapki, do naleśników, czy słodkich deserów.

Do przygotowania pysznego przetworu z poziomek potrzebujemy:

  • 1 kg poziomek
  • 1 kg cukru
  • gałązkę rozmarynu
Dżem poziomkowy
Canva.com

Jak przygotować pyszny dżem krok po kroku?

Na początku musimy dokładnie umyć i przebrać owoce. Warto wysypać je na sitko i kilka razy przepłukać pod chłodną wodą. Uważajmy jednak, bo te drobne owoce są bardzo delikatne i nagły strumień wody może je pognieść.

Reklama

Przygotowujemy szklanką miskę. Do środka wsypujemy pyszne poziomki na przemian z warstwami cukru. Owoce odstawiamy na 8-10 godzin, aby puściły aromatyczny sok. Po tym czasie przesypujemy poziomki do rondelka i smażymy przez 5 minut. Owoce odstawiamy na bok i studzimy.

Smażenie i studzenie powinniśmy powtórzyć minimum 4 razy. Dzięki tej czynności owoce dobrze wchłoną cukier. Przygotowujemy wyparzone lub wygrzane w piekarniku słoiki. Przekładamy do nich gorące przetwory, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama