Zupa fasolowa z chili w ceramicznej miseczce - gorące danie z meksykańskim charakterem
Canva.com

Pikantna zupa fasolowa z chili — danie z meksykańskim charakterem!

Fasola, czerwona papryka i ostre chili od razu na myśl przywołują gorącą kuchnię meksykańską. Jeżeli mamy ochotę poczuć trochę azteckiego słońca, możemy przygotować zupę fasolową z ognistymi przyprawami — czerwoną suszoną papryką i świeżą papryczką chili.
Reklama

Zupa fasolowa z chili — alternatywa dla fasolki po bretońsku

Zupa z fasoli z dodatkiem słodkiej i ostrej suszonej papryki oraz świeżej papryczki chili z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fasoli na ciepło, gotowanej w aromatycznym sosie. Taka zupa to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku. Jako danie jednogarnkowe jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pożywna. Możemy ją także podać miłośnikom kuchni wegetariańskiej — w tym przepisie do zupy nie dodajemy mięsa ani kiełbasy.  

Składniki na zupę fasolową z chili

  • 1 puszka fasoli w zalewie

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 2 ziemniaki

  • 1 l wody

  • ½ łodygi selera naciowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili (lub mniej, w zależności od upodobania)

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 2 łyżki oliwy lub masła

  • sól, czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku

Składniki na zupę fasolową - puszka fasoli, marchewka i pietruszka oraz cebula, czosnek i chili
Canva.com

Przygotowanie zupy z fasoli z chili

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę podobnej wielkości.

  2. W rondlu, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je kilka minut i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  3. W tym czasie odcedzamy fasolę i dodajemy ją do gotującej się zupy. Wszystko gotujemy kolejne 15 minut.

  4. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno siekamy. Jeżeli nie lubimy bardzo pikantnych potraw, do zupy wystarczy dodać połowę strączka.

  5. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę tłuszczu i wrzucamy tam cebulę, czosnek, seler i posiekane chili. Wszystko smażymy ok. 10 minut. Następnie przekładamy do rondla z zupą i dokładnie mieszamy.

  6. Zupę gotujemy jeszcze ok. 15 minut, a na końcu doprawiamy słodką papryką, pieprzem kajeńskim, solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym.

Tę pyszną i pożywną zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy udekorować ją kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama