Najlepsze zapiekanki z bagietki! Znasz ich sekret?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić idealne zapiekanki?
Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek, które położy się na bagietce. Przyrządzone w odpowiedni sposób będą smakować nieziemsko. Idealne połączenie pieczarek, masła i sera tworzy idealną kompozycję. Jedyny minus to konieczność zabrania się za przygotowanie ciut wcześniej — tych zapiekanek nie zrobi się w 5 minut.
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek
Proporcje zależą od ilości zapiekanek, które chce się przygotować i można je dowolnie modyfikować. Koniecznie potrzebna jest większa ilość sera. Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego, można jednak skorzystać ze zwykłego, lub oleju.
Potrzebne rzeczy:
- bagietka
- 300 g pieczarek
- 0,5 cebuli
- 350 g sera w kostce
- masło
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- keczup
Dokładny przepis na zapiekanki z bagietki
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć dokładnie, ale ich nie obierać. Również pokroić je na małe kawałki. Rozgrzać porządnie patelnię i nałożyć na nią masło klarowane. Kiedy będzie gorące, skręcić trochę ogień i wrzucić na patelnię cebulę. Przesmażyć ją i dodać pieczarki. Na sam koniec, kiedy grzyby i cebula będą gotowe — posolić, popieprzyć je i wyłączyć ogień.
Zawartość patelni przełożyć na talerz i wystudzić.
Zetrzeć ser na tarce i podzielić go na pół. Połowę wymieszać z ostudzonymi pieczarkami.
Bagietkę pokroić na kawałki i posmarować masłem. Na każdy kawałek nałożyć pieczarkową masę, po czym posypać go pozostałym serem.
Rozgrzać piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Kawałki bagietki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do gorącego piekarnika. Włączyć termoobieg.
Zapiekanki będą gotowe, kiedy ser się zarumieni.
Gotowe zapiekanki najlepiej podawać polane keczupem. Niektórzy lubią jeść je również z majonezem.