Masło z orzechów włoskich jak ze sklepu dzięki prostemu trikowi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masło orzechowe jak ze sklepu – wykorzystaj ten trik
Orzechowe masła oraz pasty cieszą się stale rosnącą popularnością nie tylko w gronie osób mających bzika na punkcie zdrowego odżywiania. Część z nich sięga po gotowy produkt, natomiast inni próbują przygotować go samodzielnie. Nie zawsze jednak efekt smakowy zbliżony jest do tego znanego z masła sklepowego.
Z pomocą przychodzi prosty trik, który sprawi, że Twoje domowe masło z orzechów włoskich (i nie tylko) nabierze zupełnie innego smaku – tego znanego ze sklepowych produktów.
Na czym polega tajemniczy sposób? Orzechy włoskie przed dalszą obróbką należy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego przepisu na orzechowe masło DIY.
Jak zrobić masło z orzechów włoski – przepis tradycyjny
W myśl zasady jeśli dysponujesz odpowiednią ilością wolnego czasu, to zdecydowanie lepszym pomysłem jest zrobienie masła orzechowego w domowych warunkach niż sięgnięcie po gotowca!
Tym bardziej że przepis nie jest wymagając zarówno jeśli chodzi o niezbędne składniki, jak i sposób przygotowania.
Lista składników:- 250 g orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli morskiej
- łyżka miodu naturalnego lub syropu z agawy (opcjonalnie)
- 2-4 łyżki oleju kokosowego (w zależności od pożądanej gęstości masła)
Orzechowe masło – przygotowanie krok po kroku
Oprócz półproduktów potrzebujesz jeszcze blendera kielichowego lub ręcznego. Do dzieła!
- Dokładnie obrane orzechy włoskie rozsyp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika rozgrzanego na 160° C i praż przez ok. 10-15 minut. Powinny się tylko lekko podpiec, a nie przypalić
- Jeszcze gorące orzechy przełóż do miski i zalej letnią wodą. Pozostaw do namoczenia na minimum 2 godziny
- Gdy orzechy się namoczą odlej z nich wodę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Jej gęstość możesz kontrolować ilością oleju kokosowego