orzechy włoskie i kanapka z masłem z orzechów włoskich
canva.com

Masło z orzechów włoskich jak ze sklepu dzięki prostemu trikowi

Masło z orzechów włoskich nie jest aż tak popularne, jak klasyczne masło orzechowe z fistaszków. Jednak tak samo wyróżnia je wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne, za które odpowiedzialne są witaminy oraz minerały w wysokim stężeniu. Gotowe masło kupisz w każdym sklepie ze zdrową żywnością, lecz nigdy nie masz pewności co do jego składu. Jesteś ciekawa jak zrobić domowe masło orzechowe?
Reklama

Masło orzechowe jak ze sklepu – wykorzystaj ten trik

Orzechowe masła oraz pasty cieszą się stale rosnącą popularnością nie tylko w gronie osób mających bzika na punkcie zdrowego odżywiania. Część z nich sięga po gotowy produkt, natomiast inni próbują przygotować go samodzielnie. Nie zawsze jednak efekt smakowy zbliżony jest do tego znanego z masła sklepowego.

Z pomocą przychodzi prosty trik, który sprawi, że Twoje domowe masło z orzechów włoskich (i nie tylko) nabierze zupełnie innego smaku – tego znanego ze sklepowych produktów.

Na czym polega tajemniczy sposób? Orzechy włoskie przed dalszą obróbką należy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego przepisu na orzechowe masło DIY.

orzechy włoskie na masło orzechowe po uprażeniu w piekarniku
canva.com

Jak zrobić masło z orzechów włoski – przepis tradycyjny

Reklama

W myśl zasady jeśli dysponujesz odpowiednią ilością wolnego czasu, to zdecydowanie lepszym pomysłem jest zrobienie masła orzechowego w domowych warunkach niż sięgnięcie po gotowca!

Tym bardziej że przepis nie jest wymagając zarówno jeśli chodzi o niezbędne składniki, jak i sposób przygotowania.

Lista składników:
  • 250 g orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • łyżka miodu naturalnego lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki oleju kokosowego (w zależności od pożądanej gęstości masła)

Orzechowe masło – przygotowanie krok po kroku

Oprócz półproduktów potrzebujesz jeszcze blendera kielichowego lub ręcznego. Do dzieła!

  1. Dokładnie obrane orzechy włoskie rozsyp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika rozgrzanego na 160° C i praż przez ok. 10-15 minut. Powinny się tylko lekko podpiec, a nie przypalić
  2. Jeszcze gorące orzechy przełóż do miski i zalej letnią wodą. Pozostaw do namoczenia na minimum 2 godziny
  3. Gdy orzechy się namoczą odlej z nich wodę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Jej gęstość możesz kontrolować ilością oleju kokosowego
Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama