Canva

Najprostszy przepis na domową kiszkę ziemniaczaną. Lepsza niż ze sklepu

Dawniej kiszka ziemniaczana pojawiała się bardzo często na stołach mniej zamożnych ludzi. Obecnie spożywają ją wszyscy - kto nie przepada za pożywnym farszem z kartofli i boczku? Przyrządzenie jej jest łatwe i nie ma potrzeby korzystania z wyszukanych sprzętów kuchennych.

Danie jest charakterystyczne dla kuchni podlaskiej, w którym oprócz słoniny i ziemniaków, znajdują się aromatyczne przyprawy. W smaku kiszka ziemniaczana jest delikatna i kremowa, ale podczas jedzenia można nieraz wyczuć pojedyncze kawałki boczku. Specjał wyglądem przypomina kiełbasę. Jest bardzo sycący i świetnie sprawdzi się jako posiłek po ciężkim dniu pracy.

Kiszka ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • jelita wieprzowe 2 m

Sposób przygotowania

Płuczemy jelita z soli, zalewamy je ciepłą wodą i odkładamy na ok. 2 godziny. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a potem smażymy na smalcu, aż nabiorą złotej barwy. Obieramy kartofle, myjemy i trzemy je na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę, mąkę, pieprz, sól oraz majeranek. Dobrze mieszamy masę, a następnie nadziewamy nią jelita - robimy to identycznie, jak przy produkcji kiełbasy. Całą kiszkę nakłuwamy widelcem. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i kładziemy na niej kiszkę. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 35 minut. Smacznego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł