Najprostszy przepis na domową kiszkę ziemniaczaną. Lepsza niż ze sklepu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Danie jest charakterystyczne dla kuchni podlaskiej, w którym oprócz słoniny i ziemniaków, znajdują się aromatyczne przyprawy. W smaku kiszka ziemniaczana jest delikatna i kremowa, ale podczas jedzenia można nieraz wyczuć pojedyncze kawałki boczku. Specjał wyglądem przypomina kiełbasę. Jest bardzo sycący i świetnie sprawdzi się jako posiłek po ciężkim dniu pracy.
Kiszka ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 300 g boczku wędzonego
- 1,5 kg ziemniaków
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki pieprzu
- jelita wieprzowe 2 m
Sposób przygotowania
Płuczemy jelita z soli, zalewamy je ciepłą wodą i odkładamy na ok. 2 godziny. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a potem smażymy na smalcu, aż nabiorą złotej barwy. Obieramy kartofle, myjemy i trzemy je na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę, mąkę, pieprz, sól oraz majeranek. Dobrze mieszamy masę, a następnie nadziewamy nią jelita - robimy to identycznie, jak przy produkcji kiełbasy. Całą kiszkę nakłuwamy widelcem. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i kładziemy na niej kiszkę. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 35 minut. Smacznego.