Canva
Pieczone ziemniaki jak u babci! Sekret tkwi w przyprawach
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy potrafisz przyrządzić najlepsze ziemniaki pieczone w piekarniku? To nic trudnego, a to danie może stanowić zarówno główny posiłek, jak i dodatek do mięsa czy ryby. Ważne jest jednak nie tylko samo pieczenie, ale i wybrane przyprawy.
Reklama
Ziemniaki pieczone w piekarniku — jakie przyprawy są najlepsze?
Przygotuj idealną mieszankę, a ziemniaki będą obłędne, dodaj:
- słodką paprykę w proszku
- pieprz
- sól
- rozmaryn
- czosnek (całe ząbki, trzeba je rozgnieść)
- majeranek
- gałkę muszkatołową
- rozmaryn
Ziemniaki jak u babci — składniki
- 1 kg ziemniaków
- mieszanka przypraw
- 1-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
Canva
Ziemniaki pieczone w piekarniku — przepis
- Ziemniaki obierz i umyj.
- Pokrój je na ćwiartki.
- Wrzuć ziemniaki do wody, gotuj je przez kwadrans.
- Olej wymieszaj z przyprawami.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Dodaj czosnek do marynaty.
- Natrzyj ziemniaki marynatą.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Włóż ziemniaki do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
- Przykryj naczynie.
- Włącz termoobieg.
- Piecz je 30 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie.
Jakie danie można zrobić z pieczonych ziemniaków?
Zrób tartę!
- Kup gotowe ciasto francuskie.
- Połóż na to boczek.
- Na boczek połóż pieczone ziemniaki.
- Wymieszaj śmietanę z tartym serem, solą i pieprzem.
- Zalej wszystko.
- Zapiecz w piekarniku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
To największy BŁĄD podczas gotowania ziemniaków. Przestań tak robić!
Jeśli do tej pory wydawało Ci się, że przyrządzanie tego kluczowego dodatku do obiadu opanowałeś do perfekcji, to nic bardziej mylnego! Okazuje się, że większość osób gotuje ziemniaki w niewłaściwy sposób!
Zupa ziemniaczana z grzybami leśnymi. Tak smakuje jesienny obiad!
Jesień to czas grzybów i właśnie we wrześniu i październiku zajadamy się wspaniałymi potrawami ze świeżymi grzybami. Takim daniem jest także pożywna zupa ziemniaczana z borowikami lub podgrzybkami, której smak to prawdziwa kwintesencja jesieni na talerzu. Polecamy ten prosty przepis na pyszną zupę, która z pewnością nasyci nas i rozgrzeje!
Kopytka na słodko i słono. Zrobisz je nawet przy pustej lodówce!
To idealne danie do zrobienia, kiedy zostały Ci ziemniaki z poprzedniego dnia. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Co więcej, kopytka na słodko lub słono możesz podać jak danie główne. Wystarczy parę dodatków i gotowe.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl