Zupa ziemniaczana z grzybami leśnymi. Tak smakuje jesienny obiad!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na zupę ziemniaczaną z grzybami
500 g ziemniaków
1 l bulionu warzywnego
250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
1 cebula
150 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 liść laurowy
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Jesienna zupa ziemniaczana z grzybami leśnymi — przygotowanie krok po kroku
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kotkę.
Zagotowujemy bulion warzywny i do gorącej zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki. Dodajemy liść laurowy oraz suszony tymianek i gotujemy 10 min.
W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w paski lub w kostkę.
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub bardzo cienkie piórka.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, aż stanie się szklista.
Dodajemy grzyby i smażymy wszystko ok. 10 do 15 minut.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą i wszystko gotujemy jeszcze 15 minut.
Gotową zupę zaprawiamy mąką i śmietaną. Mąkę rozrabiamy z ½ filiżanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy.
Śmietanę wlewamy do kubka i hartujemy ją gorącą zupą. Taką mieszankę również wlewamy do garnka. Dzięki temu nie będzie śmietanowych grudek w misce.
Na koniec naszą zupę ziemniaczaną z grzybami doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.