Nie wiesz, co zrobić z TYMI owocami z działki?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Właściwości owocowych nalewek
Gatunki owoców wahają się od tych uprawianych w ogrodach po rodzime gatunki zbierane z pól i łąk. Najlepszymi owocami na nalewki są jabłka, śliwki, cytryny, maliny, wiśnie, jeżyny, rabarbar, pigwa, czereśnie i aronia. Pyszną i leczniczą nalewkę można również przygotować z niedojrzałych orzechów włoskich. W postaci suszonej jest dobry na niestrawność, a po dodaniu cukru i wina smakuje jak dobre wino porto.
Rokitnik jest przydatny dla żołądka, wątroby i układu oddechowego, ale nie należy mylić jego płci podczas sadzenia. Słodycz nalewki zależy od ilości cukru. Owoce należy albo od razu wymieszać z alkoholem, albo najpierw połączyć z cukrem i poczekać, aż utworzy się aromatyczny syrop. W niektórych przepisach składniki miesza się od razu, a w innych powoli. Czas produkcji nalewki jest różny, ale ogólnie uważa się, że najlepiej rozpocząć degustację po trzech miesiącach, gdy mieszanina opadnie i można oddzielić miąższ od klarownego płynu.