Obłędnie puszysty sernik chałwowy. Rozpływa się w ustach! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia sernika chałwowego?
Przygotowanie sernika rozpocznij od wykonania masy na ciasto. Do dużej miski wsyp 150 gramów mąki pszenne i jedną łyżkę prawdziwego naturalnego kakao, a także 150 gramów białego cukru, ewentualnie podobną ilość zamiennej substancji słodzącej. 50 gramów masła posiekaj na desce i dorzuć do poprzednich składników. Raz jeszcze wszystkie składniki przesiekaj dość dokładnie nożem, a gdy uznasz, że nie musisz już tego więcej robić, dodaj do nich dwa żółtka oddzielone wcześniej od białej oraz - w razie potrzeby, gdy masa okaże się zbyt sucha - odrobinę zimnej wody. Ciasto zagniataj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Gdy już nie będzie w nim żadnych grudek, owiń je dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki, mniej więcej na godzinę, by pozwolić mu się porządnie schłodzić.
Jak przygotować pyszny sernik?
Teraz pora zająć się kremową warstwą, bez której sernik z chałwą byłby zwykłym ciastem. Do rondelka wlej całą szklankę tłustego mleka (ok. 250 ml) i zacznij je podgrzewać, a gdy już będzie w miarę ciepłe, bezpośrednio do niego dorzuć ok. 300 gramów ulubionej chałwy waniliowej, którą dla wygodniejszej obróbki termicznej możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki albo nawet porwać w rękach. Podgrzewaj mleko do rozpuszczenia chałwy, następnie ostudź masę, a w kolejnym naczyniu zmiksuj ze sobą 200 gramów mascarpone, odrobinę masła i kilogram twarogu sernikowego z wiaderka. Serową masę połącz z mlekiem i chwałą oraz czterema całymi jajkami. Mieszaj wszystko delikatnie, acz do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Przygotowane wcześniej ciasto możesz już wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim spód tortownicy, lekko przeciągając masę na boki naczynia. Ciasto wypełnij twarogową chałwowy masą. Sernik chałwowy piecz w 180 stopniach C mniej więcej przez godzinę. Smacznego!