canva.com

Obłędny schab gotowany z przepisu babci Ireny. Do ziemniaków i na kanapki

Wspomnienia smaku z dzieciństwa często kojarzą się z aromatem domowych potraw przyrządzanych według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednym z takich smaków jest niezapomniany schab gotowany z przepisu babci Ireny. Ta tradycyjna potrawa nie tylko wnosi ciepłe wspomnienia, ale także zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego (najlepiej z kością)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Schab myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Cebule obieramy i kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju lub smalcu. Wrzucamy pokrojone cebule i smażymy je na złoty kolor.
  4. Do cebul dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę, aż puści swój aromat.
  5. Schab kładziemy na cebule i obsmażamy z obu stron, aż mięso będzie miało rumiany kolor.
  6. Następnie zalewamy mięso wodą tak, aby go przykryła.
  7. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
  8. Gotujemy schab na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W międzyczasie można od czasu do czasu zbierać pianę powstającą na powierzchni bulionu.
  9. Po ugotowaniu wyjmujemy schab z garnka i dajemy mu odpocząć przez kilka minut.
  10. Schab kroimy na cienkie plastry i podajemy np. z ugotowanymi ziemniakami oraz sosem chrzanowym lub musztardą.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł