Schab pieczony
Canva.com

Schab pieczony w szampanie. Rarytas, któremu się nie oprzesz [PRZEPIS]

Schab pieczony w szampanie to pomysł na wykwintne danie, które znakomicie sprawdzi się jako kolacja na specjalną okazję, na przykład na noc sylwestrową. Delikatne mięso zachwyca aromatem i pięknie się prezentuje. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Reklama

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
  • Pół szklanki suszonych śliwek
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 9 ząbków czosnku
  • 200ml szampana
  • 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki curry
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Schab dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego noża wytnij w nim otwór na wylot w poziomie.
  2. Natrzyj mięso przyprawami, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny.
  3. W międzyczasie rozpuść w rondelki 2 łyżki masła, dodaj śliwki w całości, rodzynki, wino, 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz odrobinę wędzonej papryki i curry. Duś całość aż rodzynki i śliwki napęcznieją od wina.
  4. Wystudź śliwki i rodzynki, a następnie nafaszeruj nimi mięso, wkładając je do kieszonki na całej długości.
  5. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, zalej szampanem, a na górze ułóż plasterki czosnku. Na górze ułóż 2 łyżki masła, a całość piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso jeszcze przez godzinę.
  6. Co jakiś czas podlewaj mięso powstałym sosem. Serwuj na gorąco po pokrojeniu mięsa w plastry.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama