Canva.com

Ogórki kiszone są zbyt miękkie? TOP 5 błędów, które popełniamy w trakcie przygotowywania kiszonek

Dlaczego ogórki kiszone nie są chrupiące? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Znamy odpowiedź i dzielimy się z wami możliwymi przyczynami. Warto zwrócić uwagę na to, jak przygotowujemy ogórki oraz jakich składników używamy.

Uwielbiamy ogórki kiszone, ale nie zawsze są takie idealne, jak byśmy chcieli. Często okazuje się, że są wiotkie, zbyt miękkie i dalekie od chrupiącego ideału. Chociaż kiszenie ogórków nie jest trudne, to warto sobie zdać sprawę z tego, co jest ważne w procesie kiszenia.

Błąd nr 1: wybieramy złe ogórki

Canva.com

Nie każdy wie, że nie wszystkie odmiany ogórków nadają się do kiszenia. Zazwyczaj nieodpowiednie będą te okazy, która są zbyt duże lub maja bardzo ciemną skórę. Najlepsze odmiany do kiszenia to: Śremski, Śremianin, Octopus oraz Julina.

Błąd nr 2: niewłaściwe przygotowywanie

Canva.com

Pamiętajmy o tym, aby ogórki przed przystąpieniem do kiszenia dokładnie oczyścić. Warto włożyć je do zimnej wody, aby nabrały jędrności.Ten krok jest ważny, aby nasze ogórki były chrupiące.

Błąd nr 3: zła temperatura kiszenia

Canva.com

Kiszenie ogórków nie powinno rozpoczynać się w bardzo zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej zacznijmy od temperatury 22-23 stopnie, w słonecznym miejscu. Dzięki temu fermentacja ogórków przebiegnie bardzo sprawnie.

Błąd nr 4: długa przerwa między zebraniem a kiszeniem

Canva.com

Proces kiszenia powinniśmy zacząć bezpośrednio po zakupie lub zebraniu ogórków z ogrodu. Nie każdy wie, że w ogórkach zaczną się procesy gnilne zaraz po zerwaniu. W tym przypadku możemy uznać, że czas naprawdę działa na naszą niekorzyść.

Błąd nr 5: za dużo soli, za mało cukru

Canva.com

Często zapominamy o tym, aby do kiszenia dodać sól kamienną niejodowaną. Do roztworu z wody warto dodać też odpowiednią ilość cukru. Dzięki temu nasze ogórki będą chrupiące i pyszne.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł