ogórki kiszone
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Dodaj łyżkę cukru do zalewy do ogórków kiszonych. Efekt będzie powalający!

Kiedy myślimy o ogórkach kiszonych, przypominają nam się tradycyjne przepisy na domową kiszonkę. Jednak mało kto wie, że dodanie jednego prostego składnika do zalewy może zmienić smak i teksturę ogórków w sposób niesamowity. Mowa tutaj o cukrze - składniku, który dodaje słodkiego akcentu i nadaje ogórkom kiszonym niepowtarzalnego smaku.
Reklama

Składniki na ogórki kiszone w zalewie

  • 1 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 gałązki świeżego kopru
  • Opcjonalnie: liście chrzanu, liście wiśni, liście dębu

Jak zrobić pyszną zalewę do ogórków kiszonych?

  1. Dokładnie umyj ogórki gruntowe i usuń ewentualne uszkodzenia na skórze. Możesz również pozostawić ogórki w całości lub przekroić je na mniejsze kawałki, w zależności od preferencji.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aby składniki dokładnie się rozpuściły.
  3. Przygotuj słoik lub słoiki o odpowiedniej pojemności, które wcześniej należy dokładnie wyparzyć lub umyć gorącą wodą.
  4. Do każdego słoika dodaj przeciśnięty czosnek, kilka gałązek kopru oraz ewentualnie liście chrzanu, liście wiśni lub liście dębu.
  5. Włóż ogórki do słoików, starając się je upakować możliwie jak najgęściej.
  6. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, upewniając się, że są one w pełni pokryte płynem.
  7. Zamknij słoiki szczelnie i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, aby rozpoczęła się fermentacja. Następnie przenieś słoiki do lodówki i pozostaw tam przez co najmniej tydzień.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama