Ogórki korniszony przepis babci - jak uzyskać najlepszy smak?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować ogórki korniszony jak od babci?
Wszyscy chyba się zgodzimy, że babcina kuchnia jest najsmaczniejsza na świecie. Ach, te smaki dzieciństwa, które wspominamy jeszcze po latach!... Niewątpliwie ogórki korniszony przygotowane według babcinego przepisu to wspaniały przysmak, który przypomni nam obiad w czasie niedzielnej wizyty u dziadków. Kluczem do sukcesu jest jednak jak zawsze jakość wykorzystanych produktów i staranność przy ich obróbce: odpowiedni wybór ogórków, dokładne przygotowanie zalewy oraz pasteryzacja pozwoli ci stworzyć rarytas smakowo podobny do babcinych korniszonów.
Do przygotowania ogórków korniszonych wg przepisu babci potrzebujesz następujących składników:
Składniki
- 2 kg małych ogórków,
- 2 l wody,
- 1 l octu 10%,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki soli,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 5-6 ziaren pieprzu,
- 2-3 liście laurowe.
Przygotowanie
- Wybór i przygotowanie ogórków
- Przygotowanie zalewy octowej
- Zalewanie ogórków
Wybór i przygotowanie ogórków
Do korniszonów najlepsze są małe, niedojrzałe ogórki o długości około 8-10 cm. Najkorzystniej, gdy są one świeżo zerwane z krzaka. Przed krojeniem należy je dokładnie umyć i osuszyć. Następnie ogórki trzeba obrać ze skórki podłużnymi pasami, dzięki czemu wchłoną one więcej zalewy.
Przygotowanie zalewy octowej
Aby przygotować zalewę octową, należy zagotować 2 litry wody z 2 szklankami cukru i 1/2 szklanki soli. Następnie dodać 1 litr octu 10%, 5-6 ząbków czosnku, 5-6 ziaren pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Zalewę dokładnie mieszamy i odstawić do ostygnięcia.
Zalewanie ogórków
Gotową, ostudzoną miksturą zalewamy ogórki, wcześniej włożone do odpowiednio przygotowanych słoików. Powinno się tam znaleźć wystarczająco dużo miejsca, aby ogórki nie zaczęły się dusić. Słoiki należy dokładnie zamknąć i umieścić w garnku z ciepłą wodą i pasteryzować przez 10 minut. Po pasteryzacji, słoiki należy ostudzić i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Gratulujemy posiadaczom staromodnych piwniczek i spiżarni!
Czas przechowywania
Ogórki korniszony według przepisu babci można przechowywać przez wiele miesięcy. Najsmaczniejsze są jednak w ciągu pierwszych kilku tygodni po przygotowaniu. Suche i chłodne miejsce przechowywania pozwoli ci jednak utrzymać ich smak na dłużej.
Dodatkowe porady
Znudził ci się tradycyjny aromat korniszonów? Chcąc wzmocnić smak swoich przetworów, spróbuj dodać do zalewy dodatkowe przyprawy, takie jak koper, anyż czy kolendra. Można też wypróbować plasterki cebuli - o dziwo! doda to korniszonom nieco słodyczy.
Ogórki korniszony według przepisu babci można podawać jako samodzielną przekąskę, na pewno ucieszy ona gości zaproszonych na domówkę. Są one jednak także znakomitym dodatkiem do kanapek, sałatek czy burgerów. Można również użyć ich jako składnika do innych dań, takich jak zupa ogórkowa czy sałatka jarzynowa.