Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Dlaczego warto jeść kiszonki? Nie tylko ogórki i kapusta to samo zdrowie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Powszechnie mówi się, że kiszonki mają wiele istotnych właściwości. Okazuje się jednak, że kiszonki są jeszcze bardziej zdrowe, niż Ci się wydaje. Kiszona żywność jest lżej strawna, mało kaloryczna i pełni funkcję naturalnego probiotyku.
Reklama
Właściwości zdrowotne kiszonek
Kiszonki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych i leczniczych. Nie dość, że są smaczne i mogą służyć jako dodatek do wielu różnych potraw, to jeszcze ich zdrowotne właściwości są udowodnione naukowo.
- Wspomagają odchudzanie. Kiszenie w znaczący sposób zmniejsza liczbę kalorii i cukry, dlatego są cennym składnikiem diety osób, które chcą szybko i skutecznie się odchudzić.
- Zwiększają odporność. Produkty poddane procesom fermentacji zawierają dużą ilość probiotyków, które w znaczący sposób wzmacniają odporność organizmu. Nie bez przyczyny mówi się przecież, że zdrowe jelita to zdrowy człowiek.
- Są źródłem wielu witamin i minerałów. Kiszonki dostarczają organizmowi B1, B2, B3, dlatego wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz witaminy C, A, E, K, fosfor, potas i magnez.
- Pomagają utrzymać prawidłową mikroflorę jelit dzięki dostarczaniu organizmowi wielu dobrych bakterii i drożdży oraz wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii.
- Obniżają poziom cholesterolu. Taki efekt dają dobre bakterie zawarte w kiszonkach.
- Regulują poziom cukru we krwi dzięki zawartości cennych składników i dlatego są polecane dla cukrzyków.
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Jakie produkty można kisić?
Reklama
Powszechnie wydaje nam się, że kisić można przede wszystkim ogórki i kapustę. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że kisić można w zasadzie wszystkie warzywa i niektóre owoce. Bardzo zdrowe i smaczne będą kiszona cukinia, kalafior, rzodkiewki, marchew oraz pomidory i papryka.
Warto również dodać, że do kiszenia nadają się również niektóre owoce na przykład cytryny, śliwki, jabłka oraz brzoskwinie i gruszki.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Chcesz się wzmocnić na zimę? Wyciągnij słoiki z ogórkami ze spiżarni!
Kiszone ogórki są jednym z tych dodatków, dzięki którym nasza dieta może skuteczniej chronić nas przed wieloma groźnymi chorobami. Wartość odżywcza takich kiszonek jest ogromna, dlatego też regularne korzystanie z ich moce może każdemu z nas przynieść wiele korzyści.
Za nami już pierwszy śnieg w Polsce. Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po kiszonki?
Cieszą się coraz większą popularnością, a powodów, dla których warto je włączyć do diety, znamy coraz więcej. Kiszonki mają się doskonale, a pomysłów na dania z kiszonymi dodatkami pojawiaj się coraz więcej. Co sprawiło, iż kiszenie, będące niegdyś ważnym sposobem konserwowania żywności, stało się tak ważne dla tych, dla których priorytetem jest troska o zdrowie?
Kiszony kalafior na zimę - prosty przepis na przetwory Babci Jadzi
Kiszony kalafior pozwala na zachowanie smaku lata także na jesień i całą zimę. Jego pyszny smak w zalewie zniewala kubki smakowe, a dodatkowo kalafior jest prawdziwą bombą witaminową dla naszego zdrowia. Wystarczy 10 dni a kiszonka będzie gotowa!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl