Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Ogórki marynowane po koreańsku. Oto przepis na aromatyczną przekąskę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ogórki marynowane po koreańsku stanowią znakomitą, aromatyczną przekąskę, a także dodatek do obiadu czy grilla. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom intensywnych smaków. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na słoik dwulitrowy pysznych ogórków.
Składniki:
- 600g ogórków szklarniowych
- 5g świeżego imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 dymka
- Woda
Sposób przygotowania:
- Słoiki dokładnie wyparz wrzątkiem i odstaw do wysuszenia.
- Ogórki dokładnie umyj szczoteczką, wypłucz, a potem płucz zamocz w zimnej wodzie na kilak godzin. Dzięki temu będą jędrne i chrupiące.
- Ogórki nabij na dwa szpikulce wzdłuż i ponacinaj po skosie z dwóch stron. Usuń szpikulce. Następnie każdego ogórka natrzyj solą oraz sosem sojowym.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce, a dymkę pokrój w drobną kosteczkę.
- Natarte ogórki włóż do słoików, dodaj czosnek, imbir i cebulę i zalej przegotowaną wodą, aby przykryła warzywa.
- Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw je na blacie na dwadzieścia cztery godziny, a następnie na cztery dni włóż do lodówki. Po tym czasie będą miały idealny smak.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mrożenie ogórków. Czy stracą smak?
Sezon ogórkowy to czas, gdy te chrupiące warzywa królują na naszych stołach. Jednakże zdarza się, że mamy więcej ogórków, niż możemy zjeść, co prowadzi do pytania: czy można mrozić ogórki? Wielu z nas obawia się, że mrożenie może wpłynąć na smak i teksturę tych warzyw.
Kucharka zdradziła tajemnicę idealnych ogórków. Tyle soli trzeba dodać do kiszonki
W przygotowaniu kiszonek, a zwłaszcza ogórków, wiele zależy od odpowiedniego stosunku soli. Jeśli marzysz o pysznych, chrupiących i soczystych ogórkach, to z pewnością docenisz tę recepturę.
Ogórki po watykańsku lepsze do małosolnych? Sprawdź przepis!
Przygotowanie ogórków po watykańsku to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale też sposób na odkrycie wyjątkowego smaku i ciekawych historii. Ciesz się smakiem, który przetrwał wieki.