Schab z ogórkiem kiszonym pokrojony  w plastry
canva.com

Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika - HIT!

Czy kiedykolwiek próbowałeś schabu z ogórkiem kiszonym z piekarnika? To pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Schab jest miękkie i soczyste, a ogórek kiszony dodaje mu niepowtarzalnego smaku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować to danie krok po kroku i jak je podawać.
Reklama

Jak zrobić schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika?

Aby przygotować schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika, potrzebujesz kilku prostych składników:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Teraz, gdy masz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowania schabu z ogórkiem kiszonym z piekarnika.

Schab w kawałku i ukrojone dwa plasterki schabu
canva.com

Oto krok po kroku, jak to zrobić:

  1. Przygotuj schab, usuwając kości i nadmiar tłuszczu. Następnie posól i popieprz mięso z obu stron.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki kiszone w plastry.
  4. Czosnek posiekaj drobno.
  5. W miseczce wymieszaj olej, miód, musztardę i czosnek.
  6. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z obu stron na złoty kolor.
  7. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego.
  8. Na patelni, na której smażyłeś schab, podsmaż cebulę i ogórki kiszone.
  9. Dodaj mieszankę oleju, miodu, musztardy i czosnku i wymieszaj.
  10. Zawartość patelni przełóż na schab.
  11. Naczynie żaroodporne zasłoń folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  12. Piecz przez około 1,5 godziny.
  13. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez 30 minut, aby schab zyskał rumiany kolor.
  14. Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika gotowy!

Jak podawać schab z ogórkiem kiszonym?

Reklama

Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z marchewki. Możesz również dodać do niego chrzan. Smacznego!

Schab z ogórkiem kiszonym pokrojony  w plastry
canva.com

Porady dotyczące przygotowania schabu z ogórkiem kiszonym

  • Jeśli schab jest bardzo gruby, możesz przeciąć go na pół, aby skrócić czas pieczenia.
  • Jeśli nie masz folii aluminiowej, możesz użyć pokrywki do naczynia żaroodpornego.
  • Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać do mieszanki musztardy więcej pieprzu.

Jak przygotować schab do pieczenia w piekarniku?

Aby przygotować smaczny schab do pieczenia w piekarniku, należy najpierw dokładnie oczyścić mięso i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Następnie należy przygotować marynatę z ulubionych ziół i przypraw oraz oliwy z oliwek. Schab należy dokładnie posmarować marynatą i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Piec schab należy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości.
Reklama

Ciekawostki

  • W Polsce schab z ogórkiem kiszonym to popularne danie, które często podawane jest na obiad.
  • Ogórek kiszony to bogate źródło witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, potas i magnez.
  • Schab to mięso wieprzowe, które jest bogate w białko i witaminy z grupy B.

Eleganckie danie na co dzień i od święta

Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika to pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Aby je przygotować, potrzebujesz kilku prostych składników i około 2 godzin czasu. Schab najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z marchewki. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama