canva.com
Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika - HIT!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Czy kiedykolwiek próbowałeś schabu z ogórkiem kiszonym z piekarnika? To pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Schab jest miękkie i soczyste, a ogórek kiszony dodaje mu niepowtarzalnego smaku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować to danie krok po kroku i jak je podawać.
Reklama
Jak zrobić schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika?
Aby przygotować schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika, potrzebujesz kilku prostych składników:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 duża cebula
- 4 ogórki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Teraz, gdy masz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowania schabu z ogórkiem kiszonym z piekarnika.
canva.com
Oto krok po kroku, jak to zrobić:
- Przygotuj schab, usuwając kości i nadmiar tłuszczu. Następnie posól i popieprz mięso z obu stron.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Cebulę pokrój w piórka, a ogórki kiszone w plastry.
- Czosnek posiekaj drobno.
- W miseczce wymieszaj olej, miód, musztardę i czosnek.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z obu stron na złoty kolor.
- Przełóż schab do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni, na której smażyłeś schab, podsmaż cebulę i ogórki kiszone.
- Dodaj mieszankę oleju, miodu, musztardy i czosnku i wymieszaj.
- Zawartość patelni przełóż na schab.
- Naczynie żaroodporne zasłoń folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez 30 minut, aby schab zyskał rumiany kolor.
- Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika gotowy!
Jak podawać schab z ogórkiem kiszonym?
Reklama
Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z marchewki. Możesz również dodać do niego chrzan. Smacznego!
canva.com
Porady dotyczące przygotowania schabu z ogórkiem kiszonym
- Jeśli schab jest bardzo gruby, możesz przeciąć go na pół, aby skrócić czas pieczenia.
- Jeśli nie masz folii aluminiowej, możesz użyć pokrywki do naczynia żaroodpornego.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać do mieszanki musztardy więcej pieprzu.
Jak przygotować schab do pieczenia w piekarniku?
Aby przygotować smaczny schab do pieczenia w piekarniku, należy najpierw dokładnie oczyścić mięso i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Następnie należy przygotować marynatę z ulubionych ziół i przypraw oraz oliwy z oliwek. Schab należy dokładnie posmarować marynatą i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Piec schab należy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości.
Reklama
Ciekawostki
- W Polsce schab z ogórkiem kiszonym to popularne danie, które często podawane jest na obiad.
- Ogórek kiszony to bogate źródło witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, potas i magnez.
- Schab to mięso wieprzowe, które jest bogate w białko i witaminy z grupy B.
Zobacz także
Eleganckie danie na co dzień i od święta
Schab z ogórkiem kiszonym z piekarnika to pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Aby je przygotować, potrzebujesz kilku prostych składników i około 2 godzin czasu. Schab najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z marchewki. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Makaron z zielonym pesto: Pyszne!
Makaron z zielonym pesto to pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. To proste, szybkie i smaczne danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. W tym artykule podzielimy się przepisem na makaron z zielonym pesto, podpowiemy jak go podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad.
Stek ze schabu. Dodaj te zioła, smak będzie spektakularny
Przygotowanie soczystego steku ze schabu to sztuka, która wymaga odpowiednich składników i umiejętności. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiedni wybór ziół, które nadadzą mięsu wyjątkowy smak. Dziś podzielimy się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na stek ze schabu z dodatkiem aromatycznych ziół.
Fajitas - hit kuchni meksykańskiej!
Fajitas to popularne danie kuchni meksykańskiej, które zdobyło ogromną popularność na całym świecie. W tej artykule dowiesz się o historii fajitas, znajdziesz przepis na ich przygotowanie, porady dotyczące podawania oraz wiele innych ciekawostek.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl