Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Ogórki po watykańsku lepsze do małosolnych? Sprawdź przepis!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przygotowanie ogórków po watykańsku to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale też sposób na odkrycie wyjątkowego smaku i ciekawych historii. Ciesz się smakiem, który przetrwał wieki.
Składniki
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona ostra papryczka chili (opcjonalnie, dla miłośników ostrego smaku)
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kopru
Przygotowanie ogórków
- Umieść ogórki w misce i posyp solą. Pozostaw je na około 2 godziny, by puściły wodę. Następnie oceń, czy woda jest zbyt słona – jeśli tak, możesz przepłukać ogórki pod bieżącą wodą.
- W rondlu połącz ocet, cukier oraz przyprawy: gorczycę, pieprz i koper. Podgrzewaj mieszankę, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Cebule pokrój w piórka.
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki.
- Czosnek posiekaj drobno, a papryczkę chili – jeśli zdecydujesz się jej użyć – pokrój w cienkie krążki.
- Do garnka wrzuć pokrojone cebule, papryki, czosnek i – ewentualnie – papryczkę chili.
- Dodaj osączone ogórki.
- Całość zalej przygotowaną wcześniej marynatą.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż marynowane ogórki do słoików, a te zakręć.
- Słoiki odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 24 godziny.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mrożenie ogórków. Czy stracą smak?
Sezon ogórkowy to czas, gdy te chrupiące warzywa królują na naszych stołach. Jednakże zdarza się, że mamy więcej ogórków, niż możemy zjeść, co prowadzi do pytania: czy można mrozić ogórki? Wielu z nas obawia się, że mrożenie może wpłynąć na smak i teksturę tych warzyw.
Kucharka zdradziła tajemnicę idealnych ogórków. Tyle soli trzeba dodać do kiszonki
W przygotowaniu kiszonek, a zwłaszcza ogórków, wiele zależy od odpowiedniego stosunku soli. Jeśli marzysz o pysznych, chrupiących i soczystych ogórkach, to z pewnością docenisz tę recepturę.
Ogórki gruntowe dojrzały? Oto co z nich możesz zrobić
Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Owoce ogórka zawierają niewielką ilość witamin i minerałów. Jest stosowany w dietach odchudzających, ponieważ pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.