canva.com

Oponki z serem według przepisu babci - nawet Magda Gessler takich nie zrobi!

Oponki z serem kojarzą się z tradycyjnymi, polskimi smakami. Są pyszne i puszyste szczególnie te wykonane według przepisu babci. Domowe oponki z serem z pewnością zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 kostka drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g sera twarogowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski.
  2. Wymieszaj drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, a następnie dodaj do miski z mąką.
  3. Wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. W osobnej misce wymieszaj ser twarogowy z cukrem oraz 3 żółtkami.
  5. Do miski z ciastem dodaj pozostałe składniki: resztę cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju oraz szczyptę soli.
  6. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
canva.com

Smażenie oponek:

  1. Rozgrzej olej w rondlu na głębokim tłuszczu.
  2. Odetnij kawałek ciasta, uformuj z niego kulkę i rozwałkuj na cienki placek.
  3. Wykrój koła, a w nich małe kółeczka (na przykład sporym kubkiem i zakrętką od napoju) tworząc charakterystyczną oponkę.
  4. Przygotowane oponki przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut
  5. Smaż oponki na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  6. Wyjmij oponki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Posyp oponki cukrem pudrem przed podaniem.

Przepis na oponki z serem – kilka wskazówek od babci:

  • Ciasto powinno być gęste i elastyczne, a wyrabianie powinno trwać przynajmniej 15 minut, aby oponki były puszyste i miękkie w środku.
  • W trakcie smażenia oponki pływają na wierzchu oleju, należy je delikatnie przewracać za pomocą łyżki.
  • Oponki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
  • Zamiast cukru pudru, można posypać oponki cukrem waniliowym lub polać miodem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł