Oto 4 powody, dla których warto jeść granat. Wiedziałaś?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Po pierwsze – jest korzystny dla serca. Jego sok może działać jako antykoagulant, zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów krwi. Kilka badań wykazało również, w jaki sposób owoc może pomóc w zapobieganiu lub ograniczaniu czynników ryzyka chorób nie tylko bezpośrednio związanych z układem sercowo-naczyniowym, takich jak nadciśnienie lub wysoki poziom cholesterolu, ale także związanych ze stresem oksydacyjnym.
Regeneruje i nawilża skórę.
Owoc granatu jest stosowany także w kosmetyce. Dzięki zawartości cennych kwasów jest on używany w produktach kosmetycznych do nawilżania i ochrony skóry. Ponadto, dzięki obecnym przeciwutleniaczom i witaminom, granat spowalnia procesy starzenia się komórek i zmniejsza przebarwienia, plamy starcze i zmarszczki. Jest to również cenna pomoc w przypadku trądziku i skóry tłustej.
Pomaga zapobiegać anemii.
Granat ma dobrą zawartość żelaza, co w połączeniu z obecnością witaminy C (substancji poprawiającej wchłanianie żelaza obecnego w żywności) jest przydatne w przeciwdziałaniu i zapobieganiu niedoborowi żelaza, a tym samym wystąpieniu anemii. Po czwarte - posiada właściwości przeciwutleniające.
Przeciwutleniacze są uważane za "wymiatacze" wolnych rodników, substancji zdolnych do uszkadzania komórek i zawartego w nich materiału genetycznego. Dzięki ograniczeniu ich wytwarzania możemy liczyć na opóźnienie starzenie komórek, lepsze wsparcie układu odpornościowego, ochronę przed wystąpieniem wielu chorób i form raka. Reasumując, czy potrzeba wymieniać więcej zalet granatu, by zacząć go spożywać? Wydaje się, że powyższe argumenty są wystarczające.