Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Pączki serowe w 5 minut! Przepis prosto z Tik Toka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeżeli należysz do zabieganych osób lub po prostu preferujesz szybkie potrawy, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Te pyszne małe pączki sprawią, że w tłusty czwartek tradycji stanie się zadość, a Ty i Twoi bliscy będziecie rozkoszować się serowymi pączkami. Poznaj przepis, który stał się hitem na Tik Toku.
Małe pączki serowe - niebo w gębie
Nawet jeżeli jesteś na diecie, to w tłusty czwartek możesz sobie pozwolić na chwilę kulinarnych uniesień. A ten niezwykle prosty przepis wykonasz bardzo szybko, dzięki temu zaoszczędzisz czas dla siebie lub bliskich.
Lista składników
Aby przystąpić do wykonania serowych pączków zaopatrz się w następujące produkty z listy:
- 300 gram mielonego twarogu w wiaderku. Oczywiście jeżeli wolisz, to sama możesz zmielić twaróg, ale to będzie dodatkowy czas, zwłaszcza że ser twarogowy musi zostać przemielony 3 razy.
- 2 jaja “0” lub “1”.
- 500 gram mąki pszennej, czyli 2 szklanki.
- 4 łyżki cukru pudru, w tym jedna do posypania pączków.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1 szczypta soli.
- 1 kieliszek wódki lub octu, dzięki temu pączki wchłoną znacznie mniejszą ilość tłuszczu i będą lżejsze.
- opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę aromatu ajerkoniakowego
- olej rzepakowy rafinowany do smażenia
canva.com
Przepis na pączki serowe - instrukcja krok po kroku
Pamiętaj, że produkty przed przystąpieniem do przygotowania pączków muszą zostać wyjęte z lodówki i nabrać temperatury pokojowej. Teraz możesz przystąpić do dzieła:
- Do małego, niskiego i szerokiego garnka wlej około 10 centymetrów oleju rzepakowego i rozpocznij jego podgrzewanie na średnim ogniu.
- W misce zmiksuj razem twaróg, cukier puder oraz jajka, tak aby powstała gładka masa.
- Do drugiej miski przesiej mąkę i zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- Stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami do ciasta co chwilę miksując składniki.
- Dodaj wódkę lub ocet oraz aromat ajerkoniakowy i zmiksuj.
- Sprawdź, czy olej wystarczająco się rozgrzał - kiedy dasz do niego odrobinę ciasta to od razu zacznie skwierczeć. Pamiętaj by wyjąć z oleju tę odrobinę ciasta, aby się nie spaliło. Ważne jest też to, żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka - optymalna to 175 stopni Celsiusza.
- Posmaruj czyste i osuszone dłonie olejem i formuj z ciasta małe kuleczki - o średnicy około 4 centymetrów i wrzucaj je na olej.
- Przypilnuj, aby zarumieniły się z każdej strony.
- Jeżeli zauważysz, że jakiś pączek jest już fajnie zarumieniony, to wyjmij go na przykład łyżką cedzakową i odłóż na duży talerz nakryty ręcznikiem papierowym.
- Smaż pączki aż do zużycia całego ciasta, a na koniec oprósz je cukrem pudrem. Możesz je też podawać z konfiturą i owocami.
Gotowe. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Wiemy, że czekałaś na ten poradnik. Jak spalić jednego pączka?
Nawet te osoby, które, na co gdzie dbają o swoją linię, pilnują spożywania odpowiedniej ilości kalorii albo wręcz stosują ujemny bilans kaloryczny w celu zrzucania wagi, często podczas tłustego czwartku pozwalają sobie na zjedzenie tego jednego pączka. A czasem dwóch, trzech lub nawet czterech.
"Panicznie boję się Tłustego Czwartku. Boję się pustych kalorii!". Co zrobić, aby nadal być fit?
Boisz się pustych kalorii i tego, że przytyjesz po słodkich pączkach? Sprawdź, ile kalorii ma pączek i następnie spróbuj delikatnie go odchudzić. Przygotowując pączki w domu, zamiast je smażyć, możesz po prostu je upiec!