canva.com

Pączki ziemniaczane z marchewkowym farszem

Efekt tego przepisu zaskoczy nie tylko oryginalnością, ale i smakiem. Jeśli należysz do osób poszukujących kulinarnych urozmaiceń, to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Ziemniaki i marchewka

Pospolity ziemniak i marchewka od zawsze towarzyszą nam w kulinarnych wspomnieniach. Teraz wykonasz z nich deser, który również mocno kojarzy się z naszą tradycją, choć klasyczne pączki wykonuje się zazwyczaj z innych produktów.

Składniki potrzebne do wykonania pączków

Wbrew pozorom ten oryginalny przepis gości w kuchni polskiej już od dawien dawna.

Lista składników na farsz

Lista składników na ciasto

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko “0” lub “1”
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia

Sposób wykonania ziemniaczanych pączków krok po kroku

Zaopatrzona w powyższe produkty możesz przystąpić do działania.

  1. Obierz i umyj ziemniaki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka z wodą i ugotuj na miękko.
  3. W tym czasie umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Roztop na dużej patelni łyżkę masła i dodaj łyżeczkę oleju.
  5. Wsyp na patelnię pokrojone marchewki i 2 łyżeczki cukru i duś pod przykryciem aż całkowicie zmiękną. Ustaw mały ogień i pamiętaj aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni.
  6. Ugotuj jajko na twardo, obierz ze skorupki i drobno pokrój.
  7. Przełóż uduszone marchewki i rozdrobnione jajko do miski i połącz ze sobą rozgniatając widelcem.
  8. Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  9. Przełóż do dużej miski, dodaj kaszę mannę, jajko sól i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  10. Nabierz na dłoń trochę masy i uformuj z niej placuszek.
  11. Na jego środek nałóż trochę marchewkowego farszu i połącz brzegi placuszka.
  12. Teraz dłońmi uformuj kulkę i tak aż do wykorzystania całej masy.
  13. W międzyczasie wlej do szerokiego i niskiego garnka olej i rozgrzej go do temperatury 175 stopni.
  14. Usmaż pączki na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony.

Rumiane pączki wykładaj na duże talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Jeżeli chcesz, to możesz je posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł