Pasty z kurczaka na kanapki. Smaczne, proste śniadanie dla każdego
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasta z kurczaka słodko – pikantna.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ½ świeżej papryki czerwonej
- ½ puszki ananasa
- 2 łyżki syropu z ananasa
- garść rodzynek
- mała cebulka,
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- olej do smażenia.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, po około 10 minutach odlać wodę. Osuszyć na sitku. Filety z kurczaka pokroić w grube paski i posypać przyprawą do kurczaka (pozostawić na 1 godzinę). Po godzinie przyprawione mięso obtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe filety przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu i pozostawić do wystudzenia. Jednego fileta zblendować dodając syrop z ananasa, drugiego pokroić w kostkę. Do miski przełożyć zblendowane oraz pokrojone w kostkę mięso, ananasa pokrojonego w kostkę, pokrojoną paprykę, cebulę i szczypiorek oraz osuszone rodzynki. Wymieszać, dodać majonez i jogurt (uzyskać odpowiednią konsystencję pasty). Masę doprawić solą, pieprzem, można również przyprawić minimalną ilością papryczki chilli.
Pasta z gotowanych udek z kurczaka.
Składniki:
- cebula pokrojona w drobną kostkę.
- trzy gotowane jajka na twardo pokrojone w drobną kostkę.
- około 12 oliwek zielonych bez nadzienia drobno posiekać.
- suszone pomidory w oleju, 5 sztuk drobno posiekać.
- dwa ugotowane udka z kurczaka (z rosołu) oddzielić od kości, usunąć skórę, mięso posiekać.
Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać do smaku 1 płaską łyżkę musztardy, pieprz biały, dolać niewielką ilość oliwy z pomidorów, posolić, dodać drobno posiekany szczypiorek. Całość wymieszać widelcem.
Pasta z kurczaka to smaczny dodatek, do każdego rodzaju pieczywa.