Pestki tego owocu pomogą Ci ustabilizować skoki cukru w organizmie. Warto je mieć w kuchni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości pestki dyni
Pestki dyni od dawna są cenione jako źródło dobrego odżywiania, a są szczególnie bogate w pewne minerały. Są dobrym źródłem żelaza, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, cynku i selenu. Są też dobrym źródłem białka i błonnika. Pestki dyni są dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, które są uważane za zdrowe tłuszcze. Są dobrym źródłem antyoksydacyjnych witamin A i C. Pestki dyni zawierają substancję o nazwie cucurbitin, która ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pestki są też dobrym źródłem karotenoidów: luteiny i zeaksantyny, które są uważane za korzystne dla zdrowia oczu. Można jeść je na surowo, prażyć lub gotować. Można je dodawać do zup, sałatek lub stosować jako dekorację. Pestki dyni można też zmielić na proszek i używać jako zamiennik mąki.
Jak suszyć pestki z dyni?
Pestki dyni można suszyć na wiele sposobów. Jednym ze sposobów jest rozłożenie ich na blasze i pieczenie w rozgrzanym piekarniku w niskiej temperaturze, aż staną się suche i chrupiące. Innym sposobem jest umieszczenie ich na tacy dehydratora i suszenie w niskiej temperaturze, aż będą suche.
Prażone pestkiPrażenie pestek dyni na patelni jest łatwe do wykonania i wymaga tylko kilku prostych składników. Oto jak to zrobić:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Rozłóż pestki dyni w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
- Skrop pestki dyni oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami.
- Piecz w piekarniku przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pestki dyni staną się złotobrązowe i chrupiące.
- Smacznego!