Pieczone śledzie zrobisz w 30 minut. Wystarczą ryby, oliwa i garść przypraw
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne śledzie pieczone
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 8 sprawionych świeżych śledzi, 2 łyżki białego octu winnego, 1 chili, 5 średnich ząbków czosnku, 1 łyżka igiełek rozmarynu, ½ cytryny, 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, sól, mielony pieprz biały; ponadto – zielone oliwki do dekoracji.
Jak zrobić pieczone śledzie?
Przygotowanie – na początek ryby bardzo dokładnie opłuczmy w środku i na zewnątrz. Osuszmy. Skropmy octem winnym, odstawmy na 5-7 minut. Po tym czasie oprószmy solą i odstawmy jeszcze na 10 minut. Cytrynę pokrójmy w plasterki. Chili umyjmy, oczyśćmy z nasion, drobniutko posiekajmy.
Czosnek obierzmy, przeciśnijmy przez praskę. Następnie wymieszajmy ze sobą chili, przeciśnięty czosnek, skórkę otartą z cytryny, dużą szczyptę mielonego pieprzu białego i oliwę. Śledzie ułóżmy na szerokiej formie do zapiekania, posmarujmy marynatą. Posypmy rozmarynem, na wierzchu ułóżmy plasterki cytryny. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy 22-27 minut. Przed podaniem udekorujmy zielonymi oliwkami.