Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pierogi z serem są nudne dla Twojego dziecka? Zrób je w pysznym cieście dyniowym!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pierogi z serem w cieście dyniowym są obłędnie smaczne i dają wiele radości. Przygotuj delikatne ciasto z dyni, które będzie miało pomarańczowy kolor. Obiad może być doskonałą zabawą!
Pierogi z serem są naszą ulubioną potrawą w gamie dań jarskich. Co jednak zrobić, jeśli nasza pociecha jest niejadkiem lub po prostu nie lubi klasycznych serowych pierożków? Warto przekuć zwykły obiad we wspólną zabawę. Zróbcie pyszne dyniowe ciasto na pierogi, które ma przepiękny, pomarańczowy kolor. Smak takich pierogów jest niezapomniany i zdecydowanie warto się na nie skusić. Jesteśmy pewni, że nawet niejadek będzie chciał je zjeść po raz kolejny!
Do przygotowania pierogów z ciastem dyniowym potrzebujemy takich składników na ciasto:
Canva.com
- 250 g mąki
- 1 łyżka oleju
- ½ szklanki purée z dyni
- szczypta soli
- ciepła woda
Do przygotowania nadzienia do pierogów potrzebujemy:
- 400 g twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki cukru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Zobacz także
Przygotowania pierogów z serem i ciastem dyniowym krok po kroku
- Przygotowanie pierogów zacznijmy od serowego nadzienia.
- Do dużej miski wkładamy rozgnieciony twarożek, jajko, cukier, aromat cytrynowy i wszystko intensywnie mieszamy.
- Do nadzienia możemy dodać skórę cytrynową.
- Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy purée z dyni oraz oliwę.
- Ugniatamy ciasto z ciepłą wodą.
- Po kilku minutach przenosimy je na stolnicę i podsypujemy mąką.
- Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy koła.
- Na każdym kole układamy porcję farszu i lepimy pierogi.
- Zagotowujemy wodę z solą.
- Pierogi gotujemy przez 2-3 minuty.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!