Canva.com

Pierogi z serem są nudne dla Twojego dziecka? Zrób je w pysznym cieście dyniowym!

Pierogi z serem w cieście dyniowym są obłędnie smaczne i dają wiele radości. Przygotuj delikatne ciasto z dyni, które będzie miało pomarańczowy kolor. Obiad może być doskonałą zabawą!

Pierogi z serem są naszą ulubioną potrawą w gamie dań jarskich. Co jednak zrobić, jeśli nasza pociecha jest niejadkiem lub po prostu nie lubi klasycznych serowych pierożków? Warto przekuć zwykły obiad we wspólną zabawę. Zróbcie pyszne dyniowe ciasto na pierogi, które ma przepiękny, pomarańczowy kolor. Smak takich pierogów jest niezapomniany i zdecydowanie warto się na nie skusić. Jesteśmy pewni, że nawet niejadek będzie chciał je zjeść po raz kolejny!

Do przygotowania pierogów z ciastem dyniowym potrzebujemy takich składników na ciasto:

Canva.com
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki purée z dyni
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Do przygotowania nadzienia do pierogów potrzebujemy:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Przygotowania pierogów z serem i ciastem dyniowym krok po kroku

  1. Przygotowanie pierogów zacznijmy od serowego nadzienia.
  2. Do dużej miski wkładamy rozgnieciony twarożek, jajko, cukier, aromat cytrynowy i wszystko intensywnie mieszamy.
  3. Do nadzienia możemy dodać skórę cytrynową.
  4. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy purée z dyni oraz oliwę.
  5. Ugniatamy ciasto z ciepłą wodą.
  6. Po kilku minutach przenosimy je na stolnicę i podsypujemy mąką.
  7. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy koła.
  8. Na każdym kole układamy porcję farszu i lepimy pierogi.
  9. Zagotowujemy wodę z solą.
  10. Pierogi gotujemy przez 2-3 minuty.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł